Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Neočekivano: Jedino Opel vjeruje u struju?

U devetom mjesecu ove godine u Münchenu nas tradicionalno očekuje jedan od najvećih sajmova vozila u svijetu – Internationale Automobile-Ausstelung ili skraćeno IAA Mobility. Krajnji rok za registraciju proizvođača automobila za sudjelovanje na sajmu je bio drugi mjesec ove godine, s tim da se mogu učiniti i neke iznimke nakon tog datuma.

Ono što je pomalo iznenađajuće je današnja vijest da će iz velike korporacije Stellantis jedini brand sa izlaganjem svojih električnih automobila biti Opel. To je jedina izvorno njemačka marka u korporaciji pa je i očekivano. Međutim, kada se uzme u obzir da Stellantis pod svojim krovom ima mnogo izvorno europskih marki – Alfa Romeo, Abarth, Fiat, Opel, Peugeot, Lancia, Maserati, Vauxhall, DS – ovakav potez se čini tankim. Ili jednostavno pokazuje kolika je (ne)važnost sajmova automobila u današnjem svijetu.

Opel će izložiti svoj najmanji model, upravo predstavljenu redizajniranu Corsu. Uveden je 48-voltni mild hibridni benzinac sa 100 i 136 KS, dok će potpuno električna verzija biti dostupna u varijantama sa 136 i 156 KS, sa dometom od 357 i 402 km prema WLTP-u. Baterija je kapaciteta 50 kWh za oba modela, od 20 do 80% se napuni za oko 30 minuta brzim punjenjem do 100 kW.

Očekuje se izlaganje i električnih modela Astra Sports Tourer i Mokka koje će također biti pogonjene po jednim električnim motorom snage 156 KS, dijele isto baterijsko pakiranje, ali sa nekim minimalnim razlikama u dometu.

IZVOR

Bajtbox