Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Niz moćnih karakteristika, ali nešto fali – Galaxy S23 serija propušta vrlo bitnu funkciju

Samsung je prošle sedmice u Sjedinjenim Američkim Državama predstavio Galaxy S23 seriju. Ona se može pohvaliti nizom impresivnih karakteristika, ali jedna naizgled sitnica nije dostupna na ovoj seriji. O čemu je riječ?

Google-ova “nečujna” ažuriranja omogućavaju Android telefonima da instaliraju ažuriranja u pozadini, bez da korisnik bude primoran da na par minuta prekine korištenje telefona kako bi on instalirao novu nadogradnju. Pored toga, ažuriranja se pohranjuju na posebnom disku, što znači da se korisnici lako mogu vratiti na prethodnu verziju, ako uoče neke probleme. Nažalost, ni ovogodišnji Samsungovi premium telefoni nisu došli s podrškom za ovu funkciju.

Prošle je godine objavljeno da će Android 13 zahtijevati da Samsung telefoni stignu sa nečujnim nadogradnjama, ali to se nije desilo. Kružile su glassine da će Samsung ovu funkciju donijeti sa Androidom 14, odnosno One UI 6 nadogradnjom, koja bi trebala stići ove godine.

Ekipa u 9To5Google provjerila je da li Samsung Galaxy S23 Ultra ima ovu funkciju i otkrili su da to nije slučaj.

Samsung se već godinama odupire da uvede ovu funkciju, pa tako ni prethodne premium serije ove južnokorejske kompanije ne stižu s njom. Samsung navodno preskaču ovu korisnu Android funkciju zbog zabrinutosti oko pohrane, jer funkcija Android Seamless Updates troši prostor za pohranu.

S druge strane, to bi se vrlo lako moglo riješiti na način da je Samsung udvostručio pohranu osnovne verzije telefona, te umjesto 128 GB isporučio telefone sa najmanje 256 GB interne memorije. Doduše, Galaxy S23 Ultra i počinje sa 256 GB, ali svejedno nema ovu funkciju. Još jedna od stvari koju bi Samsung mogao uraditi jeste smanjiti zadane Galaxy aplikacije, koje zauzimaju preko 50 GB prostora, konkretno na Galaxy S23 Ultra telefonu.

Nadati se da će Samsung zaista sa One UI 6 nadogradnjom uvesti ovu funkciju.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox