Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

OpenAI je lansirao novu verziju GTP-a. Radi se o GPT-4 modelu umjetne inteligencije

OpenAI je objavio GPT-4ažurirani model umjetne inteligencije koji pokreće njegov impresivan i iznimno popularan ChatGPT generativni AI.

GPT-4 donosi ogromnu nadogradnju modela, koji sada može prihvatiti i obraditi podatke i u tekstu i u slici, te zatim odgovoriti u skladu s korisničkim upitima/unosima.

GPT-4 je veliki korak naprijed, sa sposobnošću obrade više riječi, formata i podataka od GPT-3.5, i mogao bi promijeniti svijet više nego što mislimo.

OpenAI GPT-4

14. ožujka ove godine, OpenAI je najavio GPT-4, svoj nadograđeni model umjetne inteligencije. GPT-4 je kulminacija dvogodišnjeg procesa u kojem je OpenAI ponovno izgradio svoj “cjelokupni model dubokog učenja“, te pri tome popravio postojeće ChatGPT bugove/greške. OpenAI nastavlja raditi na ChatGPT-ju koji je postigao ogroman uspjeh i promijenio mišljenje koje smo do sada imali o umjetnoj inteligenciji. Po prvi puta je šira javnost shvatila što je AI, odnosno umjetna inteligencija, i što ona može.

“A year ago, we trained GPT-3.5 as a first “test run” of the system. We found and fixed some bugs and improved our theoretical foundations. As a result, our GPT-4 training run was (for us at least!) unprecedentedly stable, becoming our first large model whose training performance we were able to accurately predict ahead of time.”

Najveća promjena za većinu korisnika je da GPT-4 sada može prihvatiti upit koji sadrži slike i tekst, a ne samo tekst. Osim toga, novi model može generirati kontekstualne odgovore na temelju slike koju učitate, stvarajući povratne informacije poput ljudskih, čak i ako ga suočite s više slika odjednom.

OpenAI još nije spomenuo obradu videa, ali moramo pretpostaviti da su obrada i analiza videa jako blizu!

OpenAI prikazao mogućnosti GPT-4 s impresivnim primjerima

OpenAI je prikazao mogućnosti GPT-4 u svom live streamu, koji možete pogledati u nastavku.

Developer Livestream pokazao je kako se GPT-4 može upotrijebiti za izgradnju novog Discord bota od nule, koji bi zatim mogao izgraditi funkcionalnu web stranicu od grubo nacrtane slike s nekoliko znakovitih riječi.

Je li to bilo jednostavno i nekako – “osnovno”? Da. Je li napravljeno u roku od nekoliko sekundi? Je.

Ovaj prijenos uživo (live stream) bio je fokusiran prvenstveno na to kako programeri mogu upotrijebiti GPT-4, ali je također bio i impresivan prikaz mogućnosti GPT-4, koje će se samo poboljšavati, posebno u odnosu na ono što možete učiniti s ChatGPT-om trenutačno.

GPT-4 je odmah dostupan premium korisnicima

GPT-4 je dostupan premium ChatGPT korisnicima (op.a. cijena je 20 dolara/mjesečno). Novi model GPT-4 proradio je u isto vrijeme kada je počeo i live stream, a korisnici ga već naveliko testiraju. Sigurni smo da možete naći fantastične primjere na webu, posebice na Twitteru.

 

Međutim, OpenAI je naglasio da iako je GPT-4 značajna nadogradnja, još uvijek ima “slična ograničenja kao i raniji GPT modeli.” GPT-4 će i dalje lagati, iznositi neistine, griješiti u prosuđivanju i “izmišljati činjenice”. No, to bi se trebalo značajno smanjiti, čineći odgovore GPT-4 znatno pouzdanijim i točnijim od onog koji je bio do sada dostupan.

Definitivno preporuka da i sami probate GPT-4. Bilo sada kao premium korisnici ili kada onda kada postane dostupan svima.

 

Piše: Boris Plavljanić

Centralna.ba