Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Otkriven veliki plan OpenAI-ja: Roboti koji govore

Kompanija OpenAI, koja je najpoznatija po kreiranju ChatGPT AI četbota, sklopila je saradnju s kompanijom Figure AI u razvoju naredne generacije AI modela za robote, za koji vjeruju da će biti od pomoći u svakodnevnom životu.

Iz Figure AI kažu da rade na poboljšanju mogućnosti svojih robota, tako što će iskoristiti istraživanje i modele kompanije OpenAI kako bi robotima omogućili da koriste govor u izražavanju razuma i obradi podataka, piše B92.

Zanimljivo je da Figure AI podržavaju i potpomažu giganti, kao što su Microsoft, NVIDIA i Amazon.

OpenAI ne krije svoje uvjerenje da su roboti u stanju da preoblikuju budućnost poslova, a prošle godine je uložila 23,5 miliona dolara u robotiku i startup 1X Technologies.

– Uvijek smo planirali da se vratimo robotici i vidimo budućnost s Figureom u istraživanju onoga šta humanoidni roboti mogu da postignu kada ih pokreću visoko sposobni multimodalni modeli. Oduševljeni smo dosadašnjim napretkom Figurea i radujemo se zajedničkom radu na otvaranju novih mogućnosti kako roboti mogu da pomognu u svakodnevnom životu – istakao je Piter Velinder iz kompanije OpenAI.

Figure AI kaže da je njihov robot, s imenom Figure-01, sposoban da pruža podršku u oblastima proizvodnje, logistike, skladišta i maloprodaje.

Nedavno je objavljen i video u kojem Figure-01 rukuje aparatom za pravljenje kafe, a ističe se da je AI sve naučio posmatrajući ljude kako rukuju aparatom.