Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Ovo je dron koji može letjeti čak 6 sati bez zaustavljanja

Tvrtka pod nazivom Flowcopter gradi prvi hidraulični dron na svijetu koji zamjenjuje električne motore benzinskim koji isporučuju značajno veće domete i snagu.

Nema sumnje da će jednog dana baterije i električni motori biti dorasli zadatku pokretanja svih vozila na koja se oslanjamo: od automobila do masivnih kontejnerskih brodova, čak i aviona, ali trenutna stvarnost je da su benzin i druga fosilna goriva mnogo pouzdaniji izvori energije.

Ako se pitate zašto već nije bilo dronova na pogon s malenim benzinskim motorima, problem se krije tu tome što se motori na fosilna goriva ne mogu tako precizno kontrolirati kao električni motori, a mogućnost trenutnog i preciznog podešavanja brzine rotacije svakog rotora na dronu ključna je za stabilan i kontroliran let.

Benzinski motor na dronu sigurno bi se mogao koristiti za napajanje generatora koji opskrbljuje strujom električne motore, ali Flowcopter pokušava nešto sasvim novo. Umjesto električnih motora koji pokreću svaki propeler, Flowcopter pokušava s hidrauličkim motorima.

Ključ obećanih performansi drona – kako u pogledu stabilnosti u zraku tako i u pogledu sposobnosti prijenosa tereta – je uparivanje “motora s certifikatom tipa lakog zrakoplova” s digitalnom pumpom koja može kontrolirati protok hidrauličke tekućine do motora dovoljno precizno da parira performansama električnih motora, a nudi znatno više snage. Svaki hidraulički motor može proizvesti do 129 konjskih snaga, ali svaki je težak manje od 5,5 kilograma.

Flowcopter radi na funkcionalnim prototipovima svog drona s hidrauličnim pogonom, i dok probni letovi pokazuju da dron još uvijek ovisi o sigurnosnim privezima koji još nije sasvim spreman za tegljenje tereta, to je impresivan dokaz koncepta.

Flowcopter tvrdi da bi njegov dron mogao ostati u zraku bez dopunjavanja goriva do šest sati i prijeći udaljenosti do 900 kilometara. Kraći letovi mogli bi olakšati nosivost do 150 kilograma, čineći dron sposobnijim autonomnim vozilom za dostavu kratkog dometa koje se ne mora nositi s prometom ili dugim vremenom punjenja između letova.

Bajtbox