Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Ovo je prva američka država koja je zabranila TikTok!

Debata oko prisustva TikTok-a u Sjedinjenim Američkim Državama aktuelna je već neko vrijeme. Međutim, sve je ostalo na njima i do sada nismo imali konkretne poteze američkih vlasti. To se ovih dana promijenilo jer je jedna američka država postala prva koja je službeno zabranila popularnu aplikaciju na svojoj teritoriji.

Montana je prva američka država koja je napravila ovaj potez. Guverner Greg Gianforte potpisao je zakon kojim se zabranjuje rad TikTok-a u ovoj državi počevši od 2024. godine.

Ipak, očekivati je da će se ova odluka naći pred sudom, što bi moglo odgoditi njenu implementaciju. U svakom slučaju, prvi korak je napravljen, a sada će uslijediti pravna borba.

Prema potpisanom zakonu, TikTok će biti zabranjen u Montani, a trgovine aplikacija morat će blokirati mogućnost korisnicima da je preuzmu.

TikTok i trgovine aplikacija suočit će se sa dnevnim kaznama od 10.000 dolara ako ne budu poštovale zakon.

Ovakav potez vlasti Montane stavlja u centar pažnje potencijalni sukob između državnih propisa i zaštite prava iz Prvog amandmana. Tako je TikTok već osudio ovaj zakon, tvrdeći da krši prava njegovih korisnika iz Prvog amandmana.

Portparol TikTok-a je naglasio pozitivan uticaj platforme, navodeći da je ona osnažila stotine hiljada ljudi širom Montane. Oni uvjeravaju stanovnike Montane da mogu nastaviti da kreiraju na TikToku i zarađuju za život.

Zastupnici u Montani, kao i službenici u drugim dijelovima zemlje, izrazili su zabrinutost zbog veza TikToka sa ByteDance, kineskom kompanijom. Oni tvrde da kinesko vlasništvo nad aplikacijom predstavljanja rizik za lične podatke američkih korisnika. TikTok je ove navode kategorično negirao.

Montana je započela, čeka se reakcija TikTok-a, a onda i reakcija glavnih američkih institucija. Ako TikTok ne bude poštovao zakon, moguće je da bude ugroženo njegovo prisustvo širom SAD-a.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox