Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Pametni prsten koji može otkriti apneju

Ne dešava se svaki dan da tehnološki gigant kao što je Samsung odluči da odstupi od konvencionalnijeg puta pametnih satova i mobilnih telefona, i upusti se u nešto tako elegantno i nenametljivo poput pametnog prstena. Sama ideja izaziva radoznalost, kakav bi bio osjećaj imati uređaj koji tako mali, a tako moćan, omotan oko prsta?

Prati zdravlje

Kada nas je Samsung prvi put zadirkivao sa „Galaxy“ prstenom na njihovom Unpacked događaju, mnogi su se pitali šta bi ovaj novi gadžet mogao ponuditi. Sada, s više detalja predstavljenih na Svjetskom kongresu mobilnih uređaja, jasno je da Samsung želi da ponudi mnogo više od hi-tech komada nakita. Ovaj prsten ne samo da može da prati vaše zdravlje, već to čini na nevjerovatno suptilan i intrigantan način.

Ono što je posebno uzbudljivo je činjenica da je Samsung brend dobio odobrenje od Agencije za hranu i lijekove za Galaxy Ring, za koji se tvrdi da može otkriti umjerenu do tešku apneju u snu. Dakle, ovo nije samo običan gedžet. Galaxy Ring se može upariti sa Samsung Galaxy telefonom ili pametnim satom, a posjeduje mogućnost interakcije i sa pametnim dušekom kako bi vam omogućio da uživate u kvalitetnom, mirnijem snu, piše avaz.

Za sada znamo da će Samsung Galaxy Ring pratiti otkucaje srca, kretanje i disanje i da će AI igrati ulogu u prilagođavanju uvida svakom korisniku. Čak se pominje i uređaj za praćenje plodnosti, ali specifičnosti, poput cijene i datuma lansiranja, ostaju obavijeni velom misterije.

Devet veličina

Samsung nudi ovaj prsten u devet veličina i s tri završne obrade što dovoljno govori o njihovoj posvećenosti personalizaciji. Ipak, to komplicira proces proizvodnje, postavljajući pitanja o tome koliko glatko Samsung može da se kreće ovim vodama. Početni cilj proizvodnje od 400.000 do 500.000 jedinica je ambiciozan, ali mogu li ispuniti ovo obećanje bez kompromisa po pitanju kvaliteta?