Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Poduzetnici se muče s mentalnim zdravljem

Pandemija koronavirusa utjecala je pozitivno na brigu o zdravlju jer ljudi više brinu o higijeni, nose maske, cijepili su se… no to nije jedina prijetnja i na jednako ozbiljnu malo tko reagira adekvatno. A riječ je o mentalnom zdravlju.

Posebno se to ističe kod onih koji su pod konstantnim stresom, najčešće zbog posla. Nije slučajeno da su poduzetnici pod najvećim udarom stresa na dnevnoj razini. Svakodnevne brige, problemi, neočekivane situacije i “rastezanja” na sve strane. U konačnici, to dovodi do depresije i to pokazuju brojke.

Od 2005. do 2017. se depresija kod mladih (12 do 25 godina) manifestirala u 50 posto više slučajeva nego prije to perioda. A s pandemijom situacija je još gora jer uz stres tu su izolacija i ograničen pristup zdravstvenoj skrbi.

Srećom, rješenja postoje i dijele ih baš poduzetnici. Jer, ako netko zna kako se nositi sa stresom i poboljšati mentalno zdravlje, to su ponajprije oni. A i savjeti nikad ne škode, posebno ne oko stavke koja u najtežim slučajevima dovodi do samoubojstva.

Ako vam se čini da je vaše mentalno zdravlje na bilo koji način loše, razgovarajte s članom obitelji ili prijateljem i podijelite s njima osjećaje te ono s čime se nosite. Zamolite ih za pomoć u kontaktiranju stručnjaka.

Najuspješniji i najbogatiji imaju trenere, partnere, zaposlenike i čitav niz softverskih i hardverskih rješenja za nesmetano odvijanje poslovanja. Nema razloga da ne koristite iste strategije u upravljanju svojim mentalnim zdravljem. Terapija je vrijedan alat, slično kao i drugi “hakovi” koje ste koristili da biste došli tamo gdje ste danas.

Komunicirajte, ne zatvarajte se u sebe i to će vam se vratiti u pozitivnom smislu! I imajte na umu da niste jedini sa sličnim problemima, što znači da razloga za sram, nelagodu ili negativan pogled na sebe same nema.

I za sve oni koji misle kako je lako, grdno se varaju pogotovo u vrijeme kada je toliko lažnih stvari oko nas, kada je mnogima jednostavnije gledati sa stranenego nešto raditi i stvarati.

Centralna.ba