Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Prizor nije za svačije oči! Milijuni mrtvih i trulih riba pojavili se u rijeci, uzrok je jeziv

Milijuni mrtvih i trulih riba začepili su ogroman dio rijeke u blizini zabačenog grada u australskoj divljini u trenucima dok toplinski val hara tom regijom, izvijestili su australski mediji. Videosnimke objavljene na društvenim mrežama prikazuju čamce kako plutaju kroz pokrivač mrtvih riba koje koji je toliko gust da se voda uopće nevidi.

Vlada Novog Južnog Walesa priopćila je u petak da su “milijuni” riba uginuli u rijeci Darling u blizini gradića Menindee, u trećem masovnom pokolju koji je pogodio to područje od 2018. godine.

“Stvarno je užasno, sve dokle možete vidjeti ima mrtve ribe”, rekao je Graeme McCrabb, mještanin Menindeeja, za AFP. “To je nestvarno za shvatiti”, rekao je, dodajući da je ovogodišnji pomor ribe bio gori od prethodnih. “Utjecaj na okoliš je nesaglediv.” ​Populacije riba kao što su haringe i šarani porasle su u rijeci nakon nedavnih poplava, ali sada izumiru u golemim brojevima kako se poplavna voda povlači. “Ovi pomori riba povezani su s niskim razinama kisika u vodi (hipoksija) kako se poplavne vode povlače”, pišu mediji.

“Trenutno vruće vrijeme u regiji također pogoršava hipoksiju, jer toplija voda sadrži manje kisika od hladne vode, a ribe imaju veće potrebe za kisikom na višim temperaturama”, pišu Australci.

Centralna.ba