Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Prizori iz apokalipse u Australiji: Deseci kilometara rijeke prekriveni milijunima mrtve ribe

​Vlada Novog Južnog Walesa priopćila je u petak da su milijuni riba uginuli u rijeci Darling u blizini gradića Menindee. Riječ je o trećem takvom masovnom pomoru riba na tom području od 2018. godine.

Velika ekološka katastrofa pogodila je rijeku u australskom New South Walesu, čijom površinom plutaju milijuni mrtvih riba u raznim fazama truljenja. Istovremeno, taj dio Australije zahvatio je i toplinski val.

Na društvenim mrežama objavljene su video snimke pomora riba, a čamci zapravo ne plove površinom, već se probijaju kroz nepregledne količinee mrtve ribe.

​Vlada Novog Južnog Walesa priopćila je u petak da su milijuni riba uginuli u rijeci Darling u blizini gradića Menindee, koji je nalazi nekih 12 sati vožnje udaljen od Sydneyja. Riječ je o trećem takvom masovnom pomoru riba na tom području od 2018. godine.

Stvarno je užasno, sve dokle možete vidjeti ima mrtve ribe. To je nestvarno za shvatiti. Utjecaj na okoliš je nesaglediv, rekao je za AFP Graeme McCrabb, mještanin Menindeeja.

Pomor ribe u AustralijiPomor ribe u Australiji (Foto: Afp)

Populacije haringi i šarana porasle su u rijeci nakon nedavnih poplava, prema podacima lokalnih vlasti, ali sada izumiru u golemim brojevima kako se ta poplavna voda povlači.

Ti pomori riba povezani su s niskim razinama kisika u vodi (hipoksijom) kako se poplavne vode povlače. Trenutno vruće vrijeme u regiji također pogoršava hipoksiju, jer toplija voda sadrži manje kisika od hladne vode, a ribe imaju veće potrebe za kisikom na višim temperaturama, priopćila je vlada New South Walesa.

Prethodni pomor ribe u Menindeeju pripisan je nedostatku vode u rijeci zbog dugotrajne suše i otrovnom cvjetanju algi koje se proteglo na preko 40 kilometara rijeke Darling.​ Lokalne vlasti su još 2019. upozoravale da će takvih pomora ribe biti još.

Glasnogovornik državne uprave za ribarstvo Cameron Lay rekao je da pogled na rijeku zagušenu mrtvom ribom ostavlja promatrača zatečenim.

​Gradić Menindee ima populaciju od oko 500 ljudi, a posljednjih je godina opustošen sušom i poplavama.

Izvor: Science Alert/AFP

Centralna.ba