Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Program Facebook Protect od sutra aktivan u BiH

Program Facebook Protect namijenjen zaštiti ugroženih osoba od hakerskih napada od sutra će biti aktivan u Bosni i Hercegovini.

Navedeni program pojrenut je u 2018. godine kako bi se posebno zaštitili profili osoba koji su pod velikim rizikom od hakerskih napada. Tu se danas primarno misli na novinare, ljude koji se bave zaštitom ljudskih prava, aktiviste, predstavnike vlasti i slične profile korisnika. Kad je dostupan i kad se aktivira, Facebook Protect inače opcionalnu dvofaktorsku autentifikaciju (2FA) čini obaveznom, a uključuje i druge automatizirane oblike zaštite koji uključuju nadzor računa. Korisnici iz potencijalno ugroženih skupina u pravilu sami dobiju notifikaciju koja im nudi mogućnost aktivacije Facebook Protecta.

Više informacija o navedenom programu može se naći na stranicama Facebooka (1 i 2), dok je najavu za aktvaciju programa u BiH  objavio portal Klix.ba pozivajući se na tamošnju novinarsku agenciju. U ovom trenutku prema medijima nisu slani podaci o tome hoće li, i kada, isti program koji polako postaje dostupan u sve većem broju država biti dostupan i u Hrvatskoj.

Centralna.ba