Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

SAD i Britanija krive Rusiju za cyber napade na ukrajinske web stranice

Prema navodima Bijele kuće, Rusija je odgovorna za cyber napade koji su pogodili web stranice ukrajinskih vladinih agencija i velikih banaka u siječnju ove godine.

Anne Neuberger, zamjenica administrativnog savjetnika za nacionalnu sigurnost, rekla je da vlada posjeduje “tehničke informacije koje povezuju rusku Glavnu obavještajnu upravu (GRU) s hakerskim napadima”. Uz to, Neuberger je nadodala da je “infrastruktura GRU-a viđena kako prenosi velike količine podataka na ukrajinske IP adrese i domene”.

Prema objavama AP-a i Reutersa, Britanija je također javno pripisala incident Rusiji, rekavši da je vojna obavještajna agencija te zemlje GRU gotovo sigurno umiješana. Dok su napadi uspjeli srušiti ciljane ukrajinske web stranice, Neuberger je rekla da su imali “ograničen utjecaj”, zahvaljujući državnim dužnosnicima koji su ih brzo osigurali i obnovili.

Ukrajinsko ministarstvo obrane i vanjskih poslova bilo je među pogođenim web stranicama, a poruka na ukrajinskom, ruskom i poljskom jeziku koju su napadači ostavili poručila je: “Ukrajinci! Svi vaši osobni podaci postavljeni su na javnu mrežu. Svi podaci na računalu su uništeni i nemoguće ih je obnoviti”. U poruci se također spomenula “povijesna zemlja” i prikazane su prekrižene verzije ukrajinske karte i zastave, prenosi Engadget.

Ministarstvo je tada priopćilo da postoje rane naznake da je Rusija izvela napade. Osim toga, također su sugerirali da su upućivanja na ukrajinske ultranacionalističke skupine samo pokušaj Rusa da prikriju svoj otisak.

Neuberger je objasnila da Bijela kuća javno proziva Kremlj, jer “globalna zajednica mora biti spremna osvijetliti zlonamjerne cyber aktivnosti i aktere smatrati odgovornim za svaku ometajuću ili destruktivnu cyber aktivnost koju su izveli”.

Iako su napadi imali “ograničen učinak”, iz Bijele kuće vjeruju da bi Rusija mogla provesti više ometajućih aktivnosti u budućnosti nakon čega bi uslijedila invazija na Ukrajinu. Američki predsjednik Biden objavio je u petak da su Sjedinjene Američke Države dobile obavještajne podatke koji pokazuju da je ruski predsjednik Vladimir Putin donio odluku o invaziji Ukrajine u narednim danima.

Centralna.ba