Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Samsung ne odustaje od najveće mane – Već sljedeće godine vraćaju se na staro?

Ove je godine Samsung napravio za mnoge dugo očekivanu promjenu – Galaxy S seriju isporučio je samo s jednim čipom i to Qualcommovim Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Međutim, izvještaji sugerišu da će se Samsungov Exynos vratiti već sljedeće godine. Naravno, u nekim regijama. Poznati leaker jučer je otkrio neke detalje o sljedećem Exynos premium čipu.

Leaker Ice Universe jedan je od najpoznatijih i najpouzdanijih leakera u tech svijetu. Naročito se to odnosi na Samsungove proizvode. Tako je on jučer na svom Weibo profilu naveo da Samsung zaista radi na novom Exynos premium čipu i to Exynosu 2400.

Za razliku od drugih čipova za pametne telefone koji stižu sa 8 jezgri, Ice Universe navodi da će Exynos 2400 stići sa 10-jezgrenom arhitekturom. Navodno će čip imati jednu Cortex-X4 jezgru, dvije visokofrekventne Cortex-A720 jezgre, tri niskofrekventne Cortex-A720 jezgre i četiri Cortex—520 jezgre.

Sudeći po ovim detaljima, nadolazeći Samsungov Exynos djeluje obećavajuće. No, ovo ne mora ništa značiti, jer Samsung je svake godine najavljivao “nikad bolji Exynos”, a stvarnosti su svi oni bili lošiji od Snapdragon čipova. Pored toga, moguće je da i drugi proizvođači čipova za pametne telefone, u prvom redu Qualcomm i MediaTek, sljedeće godine predstave svoje čipove za 10-jezgrenom arhitekturom, te bi u tom smislu bili jednaki Samsungu.

U svakom slučaju, očekuje se da će Exynos 2400 pogoniti Samsung Galaxy S24 seriju, koja bi trebala stići početkom sljedeće godine. Baš kao što je to bio slučaj i prethodnih godina, očekivati je da Exynos modeli stignu na određena tržišta, dok će druga tržišta dobiti verzije telefona sa Snapdragon čipom.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox