Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Samsung predstavio potencijalno revolucionarni savitljivi OLED panel od 12,4”

Samsung je jedna od vodećih kompanija u svijetu kada je u pitanju proizvodnja ekrana. Samsung značajne prihode ostvaruje upravo od svoje podružnice Samsung Display, pa tako svaki novi proizvod ove podružnice privlači pažnju. Tako je i ovaj put.

Tokom godišnjeg sajma Display Week, koji je održan u Los Angelesu, SAD, Samsung je predstavio OLED panel koji bi se mogao vrlo lako pokazati revolucionarnim. Radi se o ekranu dijagonale 12,4”, koji se može savijati.

Naravno, nije ovo prvi put da gledamo koncept ekrana koji se može savijati, ali je ovaj Samsungov izum ipak ispred konkurencije jer je najveći do sada i savija se u kompaktno kućište.

Panel može ići od 49 mm do 254,4 mm, što je impresivno povećanje od 5x. U poređenju sa trenutnim kliznim ekranima koji se mogu povećati samo do 3x od njihove originalne veličine, ovaj Samsungov proizvod je ipak korak ispred. Iz Samsung Display su naveli da su ovo postigli korištenjem ose u obliku slova O koja oponaša skrolovanje. Kompanija ga naziva Rollable Flex i može se u potpunosti zamotati.

Uz Rollable Flex, Samsung je predstavio Flex In & Out OLED panel, koji se može savijati u oba smjera, za razliku od tehnologije koja se trenutno koristi i koja omogućava savijanje fleksibilnih OLED ekrana u samo jednom smjeru. Kao primjer, tu su Samsungovi Galaxy Z Flip 4 i Galaxy Z Fold 4.

Pored ovoga, Samsung je predstavio i prvi OLED panel na svijetu sa integrisanim čitačem otiska prsta i senzorom otkucaja srca. Trenutna rješenja oslanjaju se na malu površinu senzora, dok Samsungovo rješenje omogućava da otključate telefon dodirom prsta bilo gdje na površini ekrana. Unutar njega je ugrađena organska fotodioda (OPD). Tehnologija također može očitati krvni pritisak, broj otkucaja srca i pratiti stres.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox