Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Samsung više nije najveći svjetski proizvođač telefona

Američki tehnološki div Apple pretekao je prodajom mobitela u 2023. godini južnokorejski Samsung i zasjeo na čelo svjetske ljestvice, prema podacima istraživačke firme International Data Corporation (IDC).

Appleov udio u svjetskom tržištu mobitela dosegnuo je lani 20 posto, navodi BBC rezultate IDC-ovog istraživanja, uz prodanih 234 miliona uređaja.

Samsung je na drugom mjestu s udjelom od 19,4 posto, a slijede kineski Xiaomi, OPPO i Transsion. Južnokorejska firma nedavno je upozorila da bi joj se dobit mogla smanjiti snažnije no što je bila prognozirala zbog kontinuirano slabe svjetske potražnje za potrošačkom elektronikom.

Prodaja mobitela smanjila se lani više od tri posto, uz isporučenih gotovo 1,2 milijarde uređaja, najmanje u deset godina, utvrdio je IDC, prenosi Hina.

U pandemiji ljudi su naveliko kupovali nove modele, a sada smanjuju troškove zbog visoke inflacije i podignutih kamatnih stopa, objašnjavaju analitičari specijalizirane savjetodavne firma, procijenivši da će se tržište oporaviti u ovoj godini.

Kineski Huawei nedavno je plasirao novu liniju mobitela, sa čipovima koje je sam razvio, procjenjuju analitičari, budući da je SAD domaćim kompanijama zabranio izvoz, pozivajući se na nacionalnu sigurnost, piše PRESS.