Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

SENZACIONALNE TEZE / ‘Izvanzemaljci nas proučavaju?!’; Dužnosnik Pentagona i profesor s Harvarda iznijeli šokantnu teoriju: ‘Evo kako to rade’

Dužnosnik Pentagona Sean Kirkpatrick koautor je akademskog rada u kojem se navodi da bi nedavno otkriveni objekti zapravo mogli biti izvanzemaljske sonde sa svemirskog broda poslanog da proučava Zemlju.

U nacrtu dokumenta od 7. ožujka Kirkpatrick i njegov kolega, profesor s Harvarda Avi Loeb napisali su da bi nedavno otkriveni objekti, za koje se čini da prkose svim zakonima fizike, mogli biti sonde izvanzemaljaca, objavio je Politico.

Loeb je prvo objavio dokument na internetu, zatim je objavljen u Military Timesu, a kružio je i među novinskim kućama fokusiranima na znanost.

Ugledni znanstvenik

Stručnjaci vjeruju da Kirkpatrickovo sudjelovanje u ovom akademskom radu govori kako je Pentagon otvoren za znanstvenu debatu o porijeklu NLO-a, što je, kako kažu, važan signal koji treba poslati akademskom svijetu.

Kirkpatrick je ugledni znanstvenik i stručnjak za obavještajne poslove, s više od dva desetljeća iskustva u izučavanju fizike i rada u obrambenom obavještajnom prostoru, osvojio je nekoliko nagrada za svoj rad.

Stručnjaci, međutim, napominju kako Kirkpatrickova odluka da potpiše teoriju koja se u većini akademskih krugova smatra krajnje neutemeljenom, postavlja pitanja o njegovom kredibilitetu.

Vodu koriste kao gorivo?

U radu se objašnjava da bi međuzvjezdani objekti, kao što je Oumuamua u obliku cigare, koje su znanstvenici primijetili kako lete kroz galaksiju 2017. godine, potencijalno mogli biti matična letjelica koja oslobađa mnogo manjih sondi tijekom svog bliskog prolaska do Zemlje.

U radu se navodi i da bi sonde mogle koristiti svjetlost zvijezda kako bi punile svoje baterije, a Zemljinu vodu kao gorivo. Također se spekulira o motivu izvanzemaljaca da pošalju istraživačke sonde na Zemlju, navodeći i moguće znanstveno istraživanje.

Autori priznaju da nisu u potpunosti sigurni postoje li funkcionalne izvanzemaljske letjelice u blizini Zemlje.

Projekt “Galileo”, koji Loeb privatno financira u potrazi za NLO-ima, namjerava istražiti tu mogućnost, ističe se u radu.

Centralna.ba