Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Shazam odsad može prepoznati pjesmu i dok koristite slušalice

Aplikacija Shazam promijenila je živote svima koji, kada čuju neku dobru pjesmu, odmah žele saznati kako se zove i ko je izvodi, piše avaz.

I dalje ima problema s detektovanjem u situacijama kad je prisutna jača pozadinska buka, ali radi svoj posao dovoljno dobro da je Apple preuzme i počne ugrađivati u iPhone.

Novo izdanje te aplikacije dodalo je mogućnost prepoznavanja pjesama dok nosite slušalice, za situacije kada gledate film ili igrate kompjutersku igru, a ne želite da vam pobjegne pjesma koja vam je zanimljiva.

Da biste ga isprobali, provjerite je li vaša aplikacija Shazam ažurirana na najnoviju verziju ili je li vaš iPhone ažuriran na izdanje operativnog sistema iOS 17.3.

Nakon što to učinite, kada začujete pjesmu koja vam se sviđa u aplikaciji dok nosite slušalice, aktivirajte Shazam. Na iOS-u to možete učiniti s pločice Control Center. Otvorite Settings, pa Control Center i zatim dodajte Music Recognition u Control Center.

Na uređajima s operativnim sistemom Android možete preći prstom prema dolje i odabrati opciju Tap to Shazam iz svojih obavijesti ili odabrati dugme Pop-Up Shazam koje se pojavljuje kada puštate muziku na svom telefonu.

Ako ne vidite te opcije, morat ćete ih postaviti. Naći ćete opcije za obje opcije u meniju postavki aplikacije Shazam. I dalje možete slušati Shazam pjesme koje se reproduciraju u svijetu oko vas dok nosite slušalice.

Sve dok ne puštate muziku na telefonu, a vaše slušalice imaju mikrofon, Shazam će prepoznati pjesmu kao i obično, piše “Life Hacker”.