Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Smijenjen šef firme koja je razvila ChatGPT

“Altmanov odlazak uslijedio je nakon savjetodavnog procesa revizije od Upravnog odbora, koji je zaključio da on nije bio dosljedno iskren u svojoj komunikaciji s odborom, ometajući njegovu sposobnost da izvršava svoje odgovornosti. Odbor više nema povjerenja u njegovu sposobnost da nastavi voditi OpenAI”, stoji u saopćenju kompanije.

Glavna tehnološka direktorica Mira Murati bit će privremena izvršna direktorica, a odluka odmah stupa na snagu.

Kompanija će pokrenuti potragu za trajnim Altmanovim nasljednikom. Novinari Vergea su kontaktirali samu kompaniju kako bi saznali detalje, ali ih je odjel za komunikacije OpenAI-ja uputio na samo saopćenje.

Više izvora je potvrdilo kako su zaposlenici OpenAI-ja saznali za vijest tek kada je javno objavljena. Ovo je izuzetno iznenadan razvoj događaja. Altman je bio zaštitno lice OpenAI-ja, koji je pokrenuo aktuelnu utrku u razvoju umjetne inteligencije prošlogodišnjim iznimno popularnim izdanjem ChatGPT-a.

Prošle sedmice Altman je imao uvodnu riječ na prvoj DevDay konferenciji kompanije, gdje je najavio paket velikih novih ažuriranja zbog takmičenja s drugim velikim tehnološkim kompanijama, poput Microsofta i Googlea.

Microsoft, koji je uložio milijarde u OpenAI, potvrdio je da će nastaviti sarađivati s kompanijom.

“Imamo dugoročno partnerstvo s OpenAI-jem i Microsoft ostaje predan novoj izvršnoj direktorici i kompanijinom timu dok našim korisnicima donosimo ovo novo doba umjetne inteligencije”, navodi se u izjavi koju je objavio Microsoftov glasnogovornik Frank Shaw.

Altman je suosnivač OpenAI-ja i u početku je bio supredsjedavajući kompanije zajedno s Elonom Muskom. Musk je otišao 2018. kako bi izbjegao sukob interesa s Teslom. Od tada je osnovao vlastitu AI kompaniju, xAI.

OpenAI je također objavio da će suosnivač Greg Brockman odstupiti s mjesta predsjednika odbora, iako će ostati u kompaniji, piše Biznis.ba.