Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Snimka koju je veoma teško gledati: Ronilac zapeo sam na pučini i zabilježio je svoje ‘posljednje trenutke’

Ronilac koji je zaglavio 60 km daleko od obale na pučini zabilježio je kamerom svoje, kako je tada mislio, posljednje trenutke. Jacob Childs završio je u velikoj nevolji uz obalu jugoistočnog Queenslanda u Australiji i odlučio je snimiti video kada je gotovo izgubio nadu da će biti spašen.

Godine 2016. Jacob je izronio iz vode i izgubio iz vida sigurnosno uže, a čamac mu je već odlutao u daljinu. Unatoč svim naporima da održi korak s koćaricom, ona se naposljetku izgubila iz vidokruga, a on je ostao sam na dugih šest sati. Dok je sunce brzo zalazilo, Jacob nije vjerovao da će ga spasilački tim uspjeti pronaći u mraku, te je odlučio snimiti ono za što se bojao da su njegovi posljednji trenuci. U videu kaže: “Znači, to je to. Sunce zađe, oni neće učiniti ništa. To je kraj starog Jakeyja.”

Želio je samo vode i čaja

“Svi valovi izgledaju isto i nema zemlje na koju bi se mogao orijentirati. Mislim da su me pokupili 12 km od mjesta gdje smo ronili”, rekao je

Srećom, krenula je velika spasilačka operacija kako bi mu se ušlo u trag,  a oko 17.30 avion ga je primijetio kako se ljulja u vodi. Srećom, bilo mu je dobro kada se sve uzme u obzir – uglavnom je samo dahtao za pićem. Jacob je rekao: “Bilo mi je lijepo i toplo u ronilačkom odijelu… nisam bio pretjerano umoran dok sam šlutao. Samo sam želio vode i šalicu čaja.”

Časnik zadužen za misiju spašavanja, narednik Rob Jorna, rekao je da je Jacobovo iskustvo ronioca i instruktora omogućilo timu da ga pronađe. “Znao je što treba učiniti, i njegova prisebnost u to vrijeme, nije paničario i učinio je sve kako treba, i aktivirao svoju sigurnosnu opremu koja je upozorila promatrača iz zraka”, rekao je.

 

Centralna.ba