Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Sony objavio: Povećali prodaju PS5, ali opala potražnja za telefonima

Kompanija Sony objavila je finansijski izvještaj o poslovanju u posljednjem kvartalu 2022. godine. Većina odjela kompanije je poslovala pozitivno u odnosu na isti period prošle godine, ali neki vrlo bitni i nisu baš.

Izvještaj otkriva da je japanski tehnološki gigant u posljednjem kvartalu 2022. godine prodao 7,1 miliona PlayStation 5 konzole, što je ogroman porast u odnosu na 3,9 miliona koliko je iznosila prodaja PS5 u posljednjem kvartalu 2021. godine.

Očigledno je da je kompanija riješila probleme sa nestašicom PS5. Japanska kompanija je već u dva navrata ove godine najavila da će pronalaženje PlayStation 5 konzole biti lakše za oni koji žele da je kupe. Konzola će tako uskoro biti dostupna u mnogo većem obimu u trgovinama širom svijeta. Za one u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Holandiji, Belgiji i Luksemburgu, Sony preporučuje da potraže PS5 u PlayStation Direct prodavnicama.

Pored PS5 konzole, Sony je objavio da je povećao prihod od igara i mrežnih usluga u odnosu na isti period 2021. godine. Radi se o povećanju prihoda od čak 53%.

Broj PlayStation Plus pretplatnika je opao, ali zato je broj mjesečno aktivnih korisnika porastao.

God of War Ragnarok za PS5 je prodan u 11 miliona primjeraka.

Prodaja senzora fotografije je također porasla i sama kompanija je povećala svoj proizvodni kapacitet u odnosu na isti period 2021. godine.

I na kraju – pametni telefoni. Nažalost, Sony nema dobre vijesti po tom pitanju. U posljednja tri mjeseca 2022. godine, Sony je zabilježio pad prihoda od pametnih telefona u odnosu na isti period 2021. godine. Očigledno je da kompanija mora nešto mijenjati na tom polju, jer već godinama zaostaju za konkurentima kada je u pitanju broj prodatih telefona.

IZVOR/SOURCE

Bajtbox