Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Spremite se za veliku solarnu bakljadu, u nekim dijelovima svijeta moguća je spektakularna svjetlost

Na površini Sunca pojavila se golema ‘rupa‘ iz koje bi do petka prema Zemlji mogli krenuti solarni vjetrovi brzinom od 2,9 milijuna kilometara na sat.

Rupa u koroni Sunca 30 je puta veća od Zemlje, a dok se ta rupa zbog Sunčeve rotacije odmiče od našeg pogleda, nova golema rupa – veličine oko 18 do 20 promjera Zemlje – pojavila se u našem vidokrugu.

Rupe u Sunčevoj koroni oslobađaju solarne vjetrove u svemir, koji mogu oštetiti satelite i izazvati spektakularne aurore borealis (polarnu svjetlost) ako stignu do Zemlje.

Ipak, znanstvenici nisu zabrinuti zbog ove pojave i mogućnosti da solarni vjetrovi oštete ljudsku – ponajprije električnu i elektroničku – infrastrukturu, iako kažu da bi mogla uzrokovati pojačanu polarnu svjetlost u nekim dijelovima svijeta, prenosi Business Insider.

Rupe u Sunčevoj koroni su prilično česta pojava, a obično se pojavljuju prema polovima Sunca, odakle solarni vjetrovi budu izbačeni u svemir.

No, kako se Sunce približava vrhuncu aktivnosti, što se događa otprilike svakih 11 godina, veća je vjerojatnost da će se te rupe pojaviti u blizini Sunčevog ekvatora, kaže Mathew Owens, profesor svemirske fizike na Sveučilištu u Reading.

“Budući da je ova na ekvatoru, gotovo je sigurno da ćemo vidjeti brzi (solarni) vjetar na Zemlji nekoliko dana nakon što rotira oko središnjeg meridijana”, rekao je za Business Insider.

Solarni vjetrovi mogu biti iznimno brzi i kretati se brzinom većom od 800 kilometara u minuti, odnosno 2,9 km/h, kaže Daniel Verscharen, izvanredni profesor fizike svemira i klime na University College London. “Oblik ove koronalne rupe nije osobito poseban. Međutim, njezin položaj je čini vrlo zanimljivom”, dodaje.

“Za očekivati je da će neki brzi vjetar iz te koronalne rupe doći na Zemlju otprilike u petak navečer ili noći na subotu ujutro ovog tjedna”, rekao je.

Iako ne očekuju nekakvo velike ‘uzbuđenje‘, odnosno probleme, znanstvenici ipak ističu kako je uvijek teško točno predvidjeti svemirsko vrijeme.

Centralna.ba