Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Stavili dijamante u kompjuter

Rezultati su bili iznenađujuće dobri.

Testiranje na neimenovanom top modelu grafičke kartice firme Nvidia koji koristi sintetičke dijamantne pločice dovelo je do otprilike tri puta većih zabilježenih performansi u odnosu na testiranje sa standardnim materijalima za proizvodnju.

Uporedna mjerenja nisu još obavljena, pa ove tvrdnje treba uzeti s određenim nivoom skepse dok se ne ukaže prilika za nezavisnu provjeru.

Takođe, nije poznato kad bi se dijamantno hlađene grafičke kartice mogle naći u slobodnoj prodaji, ako će ikad biti.

No, pokaže li se kako su mjerenja tačna, one bi bile najbrže grafičke kartice na svijetu.

Održavanje procesora postaje sve važnije što te komponente postaju manje.

Prva monokristalna dijamantna ploča od 100 milimetara na svijetu kulminacija je projekta koji je započeo prije 30 godina.

Organizacija je koristila tehnologiju zvanu heteroepitaksija za stvaranje monokristalnih dijamanata na skalabilnim podlogama. Pronašli su i način kako skalirati svoje otkriće.

Dok je Diamond Foundry istraživao mogu li se dijamantne pločice ugraditi u dizajn čipova, Intel se fokusirao na korištenje staklenih podloga u svojoj liniji proizvoda.

Umjesto da izravno pomaže u održavanju komponenti hladnim, Intelovo stakleno rješenje koristi se za poboljšanje učinkovitosti i komunikacije između različitih čipova.

U Diamond Foundryju se nadaju kako će smanjiti gustoću defekata u svom dijamantnom alatu i ostvariti puni potencijal dijamanta kao mehanizma za hlađenje, koji je – kako tvrde – 17.200 puta bolji od silicija i 60 puta bolji od silicij karbida, piše Tech Radar, prenosi Tportal.