Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Stiglo je Google rješenje za izgubljene i ukradene Android uređaje

Google je konačno objavio svoju Find My Device mrežu, nakon što ju je najavio prošle godine.

Tehnologija koristi mrežu od preko milijardu Android uređaja, kako bi korisnicima omogućila da lociraju izgubljene gedžete. Funkcija u osnovi podsjeća na ono što već nude Apple i Tile.

Find My Device mreža je sada dostupna korisnicima u SAD i kanadi, a uskoro stiže na Android uređaje širom svijeta.

Nakon što instaliraju aplikaciju, korisnici mogu da je upotrebe za lociranje kompatibilnih Android telefona i tableta. Alatke će omogućiti da uređaji zvone na komandu korisnika, a njihova lokacija će se pojaviti na mapi. Ove mape rade čak i kada su uređaji oflajn, piše B92

.Pixel 8 i Pixel 8 Pro uređaji će se na mapi pojaviti čak i kada su ugašeni ili kada je baterija potpuno ispražnjena.

U Find My Device aplikaciju će biti integrisani Bluetooth tracker tagovi kompanija Chipolo i Pebblebee, što će korisnicima omogućiti da lociraju mnogo više predmeta – ključeve, tašne, novčanike, pa čak i kućne ljubimce. To će omogućiti tagovi, koji stižu uskoro i dizajnirani su specifično za mrežu.

Postoji i opcija dijeljenja lokacije predmeta s drugim ljudima, pa prijatelj ili član porodice može da prati gdje se nalaze vaše dragocjene stvari.

Nova Find My Device tehnologija praćenja radi na uređajima koji koriste Android 9 ili noviju verziju softvera, a pored telefona i tableta ubuduće će moći da se koristi i na brojnim JBL i Sony slušalicama.

Kada je u pitanju bezbjednost, Google kaže da korisnici mogu da odustanu od servisa preko web portala, ukoliko im je neugodno da ga koriste, piše avaz.