Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Tehnologija mora pomoći u razvoju

Uz pomoć tehnologije  moguće je ubrzati razvoj, a upravo o toj temi za ICTbusiness TV govori Dražen Lučanin, zamjenik predsjednika Radne skupine za digitalizaciju Grada Zagreba. S njim smo razgovarali što u digitalnom razvoju čeka grad Zagreb, ima li dovoljno informatičara i drugih stručnjaka koji mogu provesti digitalnu transformaciju grada Zagreba. S njim smo razgovarali i o ključnim projektima koji su u tijeku i koji se tek planiraju.

Reorganizacija i objedinjavanje nije jednostavan posao, a možda u konačnici u gradu Zagrebu bude trebalo i više IT stručnjaka nego što ih to ima danas ili će se morati dio poslova izdvojiti, prebaciti na neku novu firmu ili dati na tržište, objašnjava Lučanin.

U međuvremenu su napravljeni neki projekti poput javne objave podataka o proračunu, strojno čitljivih, no i dalje ostaje pitanje kako je grad i njegove tvrtke ali i ustanove gdje je osnivač spreman na digitalizaciju, koliko je danas uopće stručnjaka jer se to danas jednostavno ne zna.

U drugom dijelu emisije donosimo o razvoju telekomunikacije infrastrukture o kojoj govori novi CTIO A1 Hrvatska Branimir Marić. Novi glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska ističe kako A1 Hrvatska nastavlja gradnju najveće i najbrže optičke mreže u Hrvatskoj. Trenutačnim radovima u 10-ak gradova i naselja zaokružuje se 600 tisuća kućanstava obuhvaćenih fiksnom mrežom nove generacije, pojašnjava Marić i dodaje da kako im je istovremeno stigla i potvrda najbrže fiksne mreže u Hrvatskoj prema platformi Speedtest kompanije Ookla, a na temelju korisničkih testova od srpnja do prosinca 2021. godine.

 

Centralna.ba