Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

U Beču razvili aplikaciju za pomoć pacijentima koji su pretrpjeli moždani udar

Osobama koje se oporavljaju od moždanog udara terapeuti u okviru radne i fizikalne terapije savjetuju vježbe koje gotovo uvijek objašnjavaju usmeno ili ih imaju pismeno prikazane. Katkad je pak pravi izazov vježbe razumljivo objasniti kako bi ih pacijent unutar svoja četiri zida pravilno izvodio.

Nova aplikacija „MARTHA“ Veleučilišta Campus Wien tu uskače u pomoć. Aplikacija nudi jasan pregled vježbi u obliku videa te program koji se može individualno prilagoditi potrebama pacijenta.

Izvođenje vježbi osmišljeno je kako bi se poboljšala funkcija gornjih udova i trupa, a pacijenti usto imaju dobar pregled treninga te točnog vremena njegova provođenja kao i postavljenih ciljeva. Avatar zvan „MARTHA“ ili „Master Therapy Asisstent“ vodi kroz program kućnih vježbi, motivira korisnika te mu omogućava lakšu komunikaciju s terapeutom.

U tromjesečnoj studiji tijekom koje su se ispitivali učinci vježbanja, jednostavnost upotrebe aplikacije, njena prihvaćenost kod korisnika te zadovoljstvo njome, sudjelovalo je 18 osoba koje su pretrpjele moždani udar te 13 terapeuta.

Rezultati studije pokazali su kako bi većina ispitanika i ubuduće voljela koristiti aplikaciju te bi je preporučila drugim pacijentima i terapeutima. Osim toga, po mišljenju mnogih terapeuta, slična aplikacija mogla bi se primijeniti i u ginekologiji, ortopediji, neurologiji te u psihosocijalnoj skrbi.

Aplikacija je rezultat interdisciplinarne suradnje različitih studijskih grupa Veleučilišta Campus Wien poput zdravstvenog inženjerstva, psihoterapije, računarstva, digitalnih komunikacija te softverskog dizajna i inženjeringa.

Projekt razvoja aplikacije realiziran je uz pomoć Grada Beča i bečke gradske službe za gospodarstvo, rad i statistiku. S više od 60 studijskih grupa i 8.000 studenata Veleučilište Campus Wien najveće je veleučilište u Austriji, a raspoređeno je čak na šest lokacija.

Centralna.ba