Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

U svemir lansirana prva 3D ispisana raketa

Kalifornijski startup Relativity Space, lansirao je ovog četvrtka na Floridi Terran 1, prvu 3D ispisanu raketu. Ova testna misija naziva „Good Luck, Have Fun“ (sretno i zabavite se), osmišljena je da pruži inženjerima uvid kako se raketni motor ponaša na lansirnoj rampi i tijekom putovanja u svemir.

No, nakon svega nekoliko minuta leta, raketa je doživjela havariju na gornjem dijelu, koja ju je spriječila da uspješno dosegne orbitu. Usprkos tome, kalifornijski startup zadovoljan je svojim dosadašnjim uspjehom.

„Nitko nikada nije pokušao lansirati 3D ispisanu raketu u orbitu, i iako danas nismo stigli do kraja, prikupili smo dovoljno podataka koji pokazuju da je letenje ovakvih raketa moguće“, rekla je Arwa Tizani Kellyb, voditeljica tehničkog programa za Relativity Space.

Kako prenosi NBC News, otprilike 85 posto mase rakete visoke oko 33 metra, uključujući njenih devet motora, izrađeno je pomoću 3D pisača. Iz kalifornijskog startupa napominju da će buduće verzije biti 95 posto 3D ispisane te da će se moći ponovno koristiti.

 

Centralna.ba