Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Udružuju se Sony i Honda u proizvodnji električnih automobila

Dva japanska giganta Sony i Honda planiraju zajedničku proizvodnju električnih automobila. Ove dvije kompanije potpisale su memorandum o razumijevanju koji ukazuje na postizanje zajedničkog cilja, a to je Sony-Honda EV.

Radi se o dvije svjetski poznate kompanije koje će se udružiti kako bi proizvodili električne automobile. Za novo partnerstvo koristit će sporazum o zajedničkom ulaganju, iako on nije još službeno potpisan. Planovi dvije japanske kompanije podrazumijevaju formiranje nove kompanije do kraja ove godine, a očekuje se da će prvo električno vozilo iz zajedničkog poduhvata biti predstavljeno do 2025. godine.

Ruku na srce, uzimajući u obzir kvalitet proizvoda i jedne i druge kompanije, ova saradnja obećava mnogo, a proizvođači tradicionalnih automobila sve veći prostor daju električnim automobilima.

Ovo je sve veći trend da se udružuju proizvođači tradicionalnih automobila sa tehnološkim kompanijama kako bi zajednički napravili električni automobil. Honda će proizvesti prvi model, dok se očekuje da će Sony razviti platformu za mobilnost, dok će novoformirana zajednička kompanija biti zadužena za dizajn, razvoj i prodaju električnih automobila.

U izjavi za medije, Hondin izvršni direktor Toshiro Mibe naveo je, između ostalog, da će nova kompanija biti inovativna, te da će koristiti Hondinu vrhunsku tehnologiju uz zadržavanje fokusa na sigurnost i okoliš, te da Sony i Honda dijele historijsku vezu.

Iz Sony-a se oglasio izvršni direktor Henshiro Yoshida, koji je naveo da je svrha nove kompanije probuditi emocije u ljudima koristeći mješavinu kreativnosti i tehnologije. Yoshida je naglasio veliku stručnost od strane Honde, a da je zadatak Sony-a da napravi rješenja za mobilnost koja će biti usredotočena na sigurnost, zabavu i prilagodljivost.

Saradnja ove dvije kompanije zaista obećava i ostaje nam za vidjeti kakvom će se pokazati u praksi.

Bajtbox