Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Vještačka inteligencija će prestići ljudsku za deset godina

Ovaj optimističan pogled na budućnost vještačke inteligencije izazvao je pažnju i raspravu širom svijeta.

Son je istakao da je greška tvrditi da vještačka inteligencija ne može nadmašiti ljudsku, naglašavajući da AGI sada ima sposobnost samostalnog učenja, samoobuke i zaključivanja, slično ljudima. Ovaj naglasak na autonomiji i samostalnosti AGI otvara vrata novim horizontima u oblasti vještačke inteligencije.

“Smatram da je pogrešno reći da vještačka inteligencija ne može biti pametnija od ljudi jer su je stvorili ljudi. Ona sada samostalno uči, samostalno se obučava i samostalno zaključuje, baš kao i ljudska bića”, izjavio je Son.
Dramatične promjene u mnogim industrijama

Japanski preduzetnik je dalje iznio svoje predviđanje da će AGI u budućnosti biti deset puta inteligentnija od zbira cjelokupne ljudske inteligencije. Ovo je zvučalo kao hrabar korak, jer je Son prvi put dao konkretan vremenski okvir za razvoj vještačke inteligencije.

Ovo predviđanje, ako se ostvari, moglo bi donijeti dramatične promene u mnogim industrijama i aspektima naših života.

Nije prvi put da je Son govorio o potencijalu AGI, često koristeći termin „singularnost“, kako bi opisao trenutak kada bi vještačka inteligencija mogla transformisati poslovanje i društvo. On je prepoznat kao osoba sklona radikalnim tvrdnjama o transformativnom uticaju novih tehnologija.

Njegova ranija predviđanja, poput onih o mobilnom internetu, često su se ostvarivala, dok su druga, poput Internet of Things (IoT), naišla na izazove.

Opšta vještačka inteligencija (AGI), kako je opisana na portalu Teh tardžet, predstavlja tip veštačke inteligencije sposoban da obavlja bilo koji intelektualni zadatak koji čovek može da izvrši.

AGI takođe ima sposobnost da samostalno pronađe rješenje kada se suoči sa nepoznatim zadatkom, što ga čini izuzetno moćnim alatom u širokom spektru industrija.

Iako ostaje da se vidi da li će Sonova prognoza o prestizanju ljudske inteligencije u narednih 10 godina biti tačna, njegove riječi podstiču diskusiju o budućnosti vještačke inteligencije i njenom potencijalu da oblikuje naš svijet.

U svakom slučaju, jedno je sigurno – razvoj AGI ostaje jedno od najuzbudljivijih i najizazovnijih područja u tehnologiji koje će pratiti svet u godinama koje dolaze, piše 24sedam.rs.