Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Znanstvenici “skuhali” baterije koje se mogu čak i jesti

Istraživači na Talijanskom institutu za tehnologiju (IIT) stvorili su punjivu bateriju koja je također u potpunosti jestiva. Nadamo se da bi se jednog dana ova tehnologija mogla koristiti da medicinski uređaji ili igračke za djecu budu manje opasni.

Razvoj “jestive” baterije vodio je Mario Caironi, koordinator laboratorija za tiskanu i molekularnu elektroniku na IIT-u. Baterijska ćelija koristi riboflavin (vitamin B2) kao anodu i antioksidans kvercetin kao svoju katodu. Nori alge (ne one za sushi) služe kao separator za izbjegavanje kratkih spojeva, a zlatni kontakti za hranu povezani su s elektrodama inkapsuliranim pčelinjim voskom. Aktivni ugljen također se koristi za povećanje električne vodljivosti.

Ćelija radi na 0,65 volti i može opskrbljivati ​​do 48 μA tijekom 12 minuta ili nekoliko mikroampera tijekom više od jednog sata.

Baterija koja je sigurna za ulazak u ljudsko tijelo mogla bi se koristiti za napajanje malih elektroničkih uređaja za kratkotrajne medicinske postupke. Buduće revizije s većom snagom i/ili duljim životnim ciklusom mogle bi zamijeniti otrovne baterije u implantiranim medicinskim uređajima ili naći primjenu u robotima za isporuku lijekova.

Nedvojbeno bi jestive baterije mogle biti korisnije u igračkama za djecu ili čak u elektroničkim igračkama za kućne ljubimce.

Prema stručnjaku za dječje uho, nos i grlo iz Connecticuta Christopheru Grindleu, oko 2500 djece svake godine u SAD-u proguta bateriju ili im se jedna stavi u uho ili nos. Kada se proguta, unutar 15 minuta može započeti kemijska reakcija koja može uzrokovati oštećenje tkiva. Ozljede opasne po život mogu nastupiti unutar dva sata.

Proširujući potencijal štete, jedan od autora studije rekao je za Ars Technicu da baterije mogu oštetiti ljudsko tkivo na dva načina: ili elektrolizom vode ili izravno toksičnošću svojih materijala.

“Elektroliza vode je fenomen gdje struja napona većeg od 1,2 V (praktično sve komercijalne baterije) razlaže vodu na kisik i vodik (eksplozivan plin) i vrlo je opasno ako se dogodi u želucu”

Jestiva baterija radi daleko ispod ovog praga od 1,2 volta i stoga nema rizika od izazivanja elektrolize vode.

Rad tima na tu temu pod naslovom ” Jestiva punjiva baterija ” objavljen je u časopisu Advanced Materials.

IZVOR

Bajtbox