Connect with us

Upište pojam za pretragu

Tehnologija

Zuckerberg najavio još 10.000 otkaza i “zamrzavanje” 5000 novih radnih mjesta!

Izvršni direktor (CEO) Mete Mark Zuckerberg potvrdio je da će do kraja godine podijeliti oko 10.000 novih otkaza te da ipak zaustavlja zapošljavanje novih 5000 osoba na pozicijama koje su trenutno bile otvorene. Nije poznato koji odjeli će na taj način ostati bez pojačanja koja su im obećana.

Facebookova matična kompanija očito je u jako teškoj situaciji, težoj nego se mislilo s krajem 2022., kad je najavljeno 12.000 otkaza. Već neko vrijeme nagađalo se o novih 11.000 i ovo je konačna potvrda tih informacija.

“Ovo će biti teško, ali je nezaobilazno. Morat ćemo se oprostiti s nekima od talentiranih i predanih kolega, koji su bili dio našeg uspjeha. Posvetili su se našem cilju i od srca sam im zahvalan na trudu koji su uložili u to”, kazao je Zuckerberg u obraćanju zaposlenicima i obećao bolje dane, no iz ove perspektive je teško povjerovati u to.

A sve je stiglo nakon lošeg drugog kvartala prošle godine, u kojem su se troškovi povećali za 22 posto na godišnjoj razini i iznosili su gotovo 20,4 milijarde američkih dolara. To je pak posljedica zaokreta prema metaverzumu, koji se uvelike podcijenilo, odnosno, precijenilo mogućnosti Mete.

Tu dolazimo i do toga zašto je teško vjerovati Zuckerbergu. Još u svibnju 2022. je rekao da će do kraja desetljeća zapravo trajati postavljanje temelja za ono što metaverzum donosi, kao i da će nakon 2030. uslijediti “iznimno profitabilno razdoblje za kompaniju”, no kriza je stigla već nakon nekoliko mjeseci lošijeg poslovanja nego što je ono na koje su u Meti navikli.

Ako je to bio dio plana, trebalo ga je iskomunicirati tog svibnja. Nažalost, izglednije je da nitko nije predvidio ovu situaciju, što znači da je nerealno očekivati da itko od nadležnih onda zna predvidjeti i neke dugoročnije.

Zapravo, malo tko se može čuditi svemu jer od 2016. i kontroverznih izbora za američkog predsjednika, u smislu onoga što je za njih predstavljao Facebook, imidž platforme i kompanije srozavao se.

Uz silne istrage, pritiske, dokazana kršenja regulativa i zakona te lošu percepciju u javnosti, stigao je iOS 14, koji je podosta otežao praćenje korisnika i plasiranje oglasa u njihovom smjeru. U konačnici, to je samo pokazalo da bez zadiranja u privatnost korisnika i bez prakse koja je u najmanju ruku sporna, Facebook gubi tlo pod nogama. Kao što bi i Google, odnosno Alphabet.

Zapravo je ovaj posrtaj Mete primjer u kojem smjeru odgovorni moraju ići i na taj način uspostaviti ravnotežu koja je pogubljena “po putu”, nakon čega su se velike tehnološke kompanije pretvorile u svijet za sebe, koji funkcionira po nekim svojim pravilima…

Centralna.ba