Connect with us

Upište pojam za pretragu

Zdravlje

10 stvari koje (stalno) radite svojoj kosi, a frizeri nikada! I to ih jako ljuti…


Ako želite zdravu kosu, pametno je znati što joj ne smijete raditi.

1. AKO STE SE PLANIRALI SAMI OŠIŠATI, ODMAH BACITE ŠKARE IZ RUKU

Iako bismo rado i sami imali utjecaja na to kako nam izgleda kosa, ali ipak je to najbolje prepustiti stručnjacima jer su šanse velike da nešto radite krivo, bez da ste toga svjesni.

2. NOSITE REP SVAKOG DANA

Odlično rješenje za dugu kosu, posebno kada ju nemate vremena uređivati ili je vani vruće, ali ako ga nosite svakog dana stvarate dodatni stres za tjeme, a u konačnici to može utjecati na stanjivanje kose.

3. KORISTITE ŠAMPONE ZA DUBINSKO ČIŠĆENJE KOSE

“Ovakvi će preparati će lišiti tjeme svake zaštite što nije dobro raditi često, a ako imate jako masnu kosu, ovaj šampon se ne bi trebao koristiti pri svakom pranju“, dodaje Abdullahte. Takvi su šamponi namijenjeni uklanjanju masnoća s tjemena, ali na kraju to može dovesti problema jer ako tjemenu manjka ulja, može ga se više proizvoditi pa ćete na kraju završiti s istim problemom.

4. KORISTITE PREVIŠE PROIZVODA

Gel, lak, preparati za kovrče ili ravnanje kose mogu i oštetiti kosu. Iako odlične za stiliziranje frizura, ljepljivi su i gusti pa mogu uzrokovati začepljenje pora, što može uzrokovati sporiji rast kose. Smijete ih naravno koristiti ali budite umjereni.

5. PREČESTO PERETE KOSU

Pravilna njega kose i vlasišta izuzetno važna. Prečesto, svakodnevno pranje kose najčešće je greška koju čine mnogi. Pranje neka bude svaki drugi, odnosno treći dan, ovisno i o uputama terapeuta. Trebali biste voditi računa o vrsti šampona koji upotrebljavate, ovisno o tipu kose te količini preparata koji nanosite. Preagresivno pranje često izaziva iritaciju vlasišta i dovodi do oštećenja kose jer isušuje kožu vlasišta i uklanja prirodna, zaštitna ulja na površini. Uslijed toga se vlasište iritira, te dolazi do razvoja crvenila i svrbeža. Izuzetno je važno da se upotrebljavaju kvalitetni i provjereni preparati.

6. SAMI JU BOJITE

Svaki će frizer zamoliti da to ne radite jer nije vrijedno. Kemikalije u tim kupovnim proizvodima mogu biti puno jače i utjecati na lomljenje kose. Jedino bi tad rješenje bilo da se uništeni dio kose odreže, a ne vjerujemo da vam je to namjera. Frizer će pri bojenju kose znati točan omjer i koje boje koristiti za savršen rezultat.

7. PREVIŠE KORISTITE FEN

Već znate da pretjerano stiliziranje kose sušilom i ostalim sličnim alatima utječe nepovoljno na zdravlje kose. Vrhovi se tako brže oštećuju, a kosa postaje suha. Najbolje je kosu prirodno osušiti, a ako koriste sušilo svakako kosu zaštite njegujućim sprejevima.

8. PREVIŠE ČETKATE

Ako se ne treba, nemojte četkati kosu, posebno ako krećete od korijena jer se mogu stvoriti čvorovi i tako ćete počupati kosu, što sigurno ne želite. Prije svega je potrebno nabaviti kvalitetnu četku, a onda kosu četkati prvo tamo gdje je zapetljana, pa nastaviti s ostatkom kose.

9. SUŠENJE RUČNIKOM

Ovim se trikom vole služiti djevojke koje imaju valovitu kosu, ali kako je mokra kosa izuzetno osjetljiva i lako lomljiva, ova se navika ne smatra ispravnom. Ako već morate to raditi onda koristite pamučni ručnik koji je puno blaži.

10. PRESKAKANJE REGENERATORA

Često se može čuti kako regeneratori kosu čine teškom i ona se brže masti, no stručnjaci smatraju da je važno odabrati i pravi regenerator za svoj tip kose. On kosu hrani i njeguje ispucale vrhove. On je kosi potreban koliko i koži lica.

Zdravlje.ba