Connect with us

Upište pojam za pretragu

Zdravlje

Kad pogled ostari – operacija očnih kapaka je tu

Ljudi prilikom upoznavanja najviše pažnje obraćaju na oči onoga ko je na suprotnoj strani. Ili bi bar tako trebalo. Oči su kažu odgledalo duše. Ako se ide tom logikom, koža oko čiju je ogledalo starosti. Spuštene kapke niko ne voli, otečene oči i podočnjaci oličenje su umora, a beživotna i neelastična koža jasan znak da nešto treba preduzeti da se zadrži mladalački izgled lica.

Prvi korak – tretiranje regije oko očiju kreće prvo

Kada pitate dermatologe, kozmetičare i sve ostale stručnjake za kožu i izgled lica uopšte, nega kože kreće onda kada se na njoj ni ne pojave bore, ili tek kreću da se pojavljuju. To znači da, pored obavezne nege u tinejdžerskom periodu kada su akne i mitiseri glavni neprijatelji, pažnja mora da se prenese i na pojavu prvih bora. U tom slučaju dovoljno je krenuti sa upotrebom blagih krema i, naravno, pravilno čistiti lice, a kod žena je uz to veoma važno koristiti kvalitetnu šminku. Sa prvom negom kože oko očiju, koja je rezervisana za bore smejalice u početku, koje kasnije prerastu u znake starenja, kreće se već oko 25. godine.

Šta kada kreme više nisu dovoljne

S godinama koža postaje sve zahtevnija, te takva mora biti i nega. Preko 35. godine koriste se jače kreme sa sastojcima koji su se dokazali u borbi protiv bora, ali i kreće se sa prvim tretmanima koji uključuju usluge estetske hirurgije. Zapravo, najpre se rade tretmani koji ulaze u delatnost kozmetičara, pa se tek s malo zrelijim godinama razmatraju estetski zahvati. Doduše, u nekim slučajevima kada, kao kod spuštenih kapaka, estetski problem nije samo estetski već i narušava funkcionalnost oka, operacija se preporučuje i ranije.

Da li je cena operacije očnih kapaka svima pristupačna

Odgovor na ovo pitanje je da verovatno nije, ali daleko od toga da je nešto što je nedostupno. Operacija gornjih i donjih kapaka obično se radi u paru, pa je i cena operacije očnih kapaka nešto viša, ali opet povoljnija nego da se rad pojedinačno. Uglavnom se govori o sumi od oko hiljadu evra, s tim što postoje i određene povoljnosti u zavisnosti od ordinacije za koju se odlučite. 

Šta podrazumeva operacija očnih kapaka

Kada se pacijent informiše o proceduri prilikom operacijeočnih kapaka, najviše ga uglavnom zanima to koliko je operacija komplikovna i da li može doći do određenih komplikacija. Zato je razgovor sa očnim hirurgomnajvažnija – da vas u sve detaljno uputi i da se otklone nedoumice i eventualni strahovi. Kao i za sve operacije, hirurg se detaljno pre svega informiše o opštem zdravstvenom stanjupacijenta i objašnjava mu proceduru same operacije, metode koja će se koristiti, kao i o tome kako izgleda postoperativni tok. Operacija je, dakle, minimalno invazivna, naročito kada se radi pomoću lasera, traje do sat vremena, a postoperativni tok je do dve nedelje. To je pacijentu važno i zbog toga da prilagodi svoje obaveze i isplanira vreme potrebno za bolovanje i izostanak sa posla. Iako postoperativni tok nije zahtevan, ipak treba adekvatno voditi računa o higijeni očiju i izbegavati napor, a samim tim i neke aktivnosti, kao i boravak na suncu.