Connect with us

Upište pojam za pretragu

Zdravlje

Kako možete znati da vam nedostaje cinka, selena ili vitamina D i kako nadoknaditi manjak

Svi smo već početkom prošle godine shvatili koliko je važno preventivno unositi u organizam nutrijente i vitamine koji će nas štititi od bolesti.

1. SELEN

Selen je ključan element za proizvodnju selenoproteina, a jedan od najvažnijih je glutation, antioksidant za kojeg neka istraživanja tvrde da može djelovati kao zaštita od razvoja raka, posebno onog prostate. Pozitivno utječe na mentalno stanje i raspoloženje – istraživanja pokazuju da su osobe s niskom razinom selena u krvi sklonije depresiji. Poznata je i uloga selena u očuvanju reproduktivnog zdravlja muškaraca, a u novije vrijeme pokazana je i važnost selena u očuvanju reproduktivnog zdravlja žena.

Manjak selena se lako otkriva pretragama krvi, a česti simptomi su: Gubitak kose, umor, nakupljanje kilograma

2. CINK

Cink je mineral u tragovima, što drugim riječima znači  da su našem organizmu potrebne vrlo male količine cinka da bi pravilno funkcionirao. Potreban je za zdrav imunološki sustav, energiju, regulaciju metabolizma i proizvodnju inzulina. U našem organizmu cink igra obrambenu ulogu u borbi protiv toksina i drugih štetnih supstanci koje svakodnevno unosimo. Ključnu ulogu igra i u proizvodnji T-stanica koje brane organizam od virusa i kancerogenih stanica. Ukratko, nedostatak cinka ugrožava vaš imunitet zbog čega je organizam podložniji

3. VITAMIN D

Od kad traje pandemija, svima je postalo jasno koliko je važan ovaj vitamin. Osim zaštite od virusa, on je potreban da bi tijelo apsorbiralo kalcij te je tako važan za zdrave kosti i mišiće. Manjak vitamina D je povezan s depresijom, neplodnosti i boli u zglobovima te nesanicom. Poznatiji i kao sunčev vitamin, vitamin D se prirodno proizvodi u organizmu kada smo izloženi suncu, a može se pronaći u određenim namirnicama ali i u obliku dodatka prehrani. Studije objavljene u The Journal of Alimentary Pharmacology and Therapeutics pokazuju da skoro 50% populacije ima nedostatnu koncentraciju vitamina D u krvi, posebice tijekom zime.

Najbolje je napraviti krvne testove kako bismo sa sigurnošću znali koliki je deficit i ima li ga. Loše raspoloženje, umor, slabost u mišićima i manjak energije mogu biti simptomi nedostatka ovog vitamina.

4. VITAMIN B12

Njegova je ključna uloga štititi nas od anemije, glavnog krivca za osjećaj umora i malaksalosti, tj. osigurati tijelu dovoljno crvenih krvnih zrnaca koje će uspješno prenositi kisik po cijelom tijelu. Bez dovoljno vitamina B12, naše zdravlje pati, a gubitak energije je primjetan. Budući da igra ključnu ulogu u pretvaranju ugljikohidrata, proteina i masti u energiju, potrebno je imati adekvatne razine vitamina B12 kako bi iskoristili svu energiju dobivenu iz hrane. Tijelo ga ne može proizvoditi pa je potrebno unositi ga putem hrane ili suplementa.

5. JOD

Prvi na popisu je jod, a velik je broj ljudi kojima upravo nedostaje ovaj nutrijent. Ugrožena skupina su svakako trudnice i osobe koje pate od autoimunih bolesti. Jod je potreban za proizvodnju hormona štitnjače, koji pomažu pri kontroli metabolizma, rastu i gubitku kilograma.

Zdravlje.ba