Connect with us

Upište pojam za pretragu

Zdravlje

Kod očnog ljekara idemo za korekcije vida, ali i estetske korekcije

Različita su istraživanja vezana za uticaj računara na vid i sva pokazuju da većina koja radi za računarom oseća zamor očiju ili druge simptome vezane za vid.  Svaki problem nije bez dodatnog problema, pa ovaj prati opšti fizički zamor, napetost, smanjena produktivnost i česte glavobolje. Još izraženiji su problemi vezani isključivo za vid poput crvenila i peckanja. Ljudi koji rade za računarom trepću 30% manje i to treptanje je nepotpuno, ne zatvara se ceo kapak, a to dovodi do bržeg isparavanja suza i sušenja oka, a suze su veoma bitne, zato što podmazuju oko. Konstantno fokusiranje na sadržaj na računaru, dovodi do zamora očiju, a jedan od problema koji može da se veže za opterećenost preteranim gledanjem u monitor jeste i izobličenost oka, pa čak i spušteni kapci. Kako bi sprečili ili lečili probleme vezane za vid izazvane dugotrajnim korišćenjem računara, potrebno je da očni lekar uradi detaljan pregled.

Kada se prvi put odlazi kod očnog lekara?

Detaljan oftalmološki pregled obavlja očni lekar, oftalmolog, lekar specijalista koji se bavi dijagnostikom, lečenjem, zdravljem očiju i odredjivanjem dioptrije, naočara ili kontaktnih sočiva. Kompletan oftalmološki pregled obuhvata pregled prednjeg dela oka koji čine očni kapci, konjuktive, rožnjače, prednje komore i sočiva. Očno dno oftalmolog pregleda širenjem zenica, proverava vidnu oštrinu i odredjuje dioptriju. Obavezno je i merenje očnog pritiska. Prvi pregled kod očnog lekara savetuje se još u najranijem detinjstvu, sa navršene tri godine dete treba odvesti kod oftalmologa na pregled. Roditelji su uglavnom u strahu zbog tog prvog pregleda, medjutim, nema razloga, zato što je potpuno bezbolan, obavlja se kroz igru i za decu je potpuno zanimljiv.

Pregled prednjeg segmenta oka i korekcija spuštenih kapaka

Pregled prednjeg segmenta oka uključuje dijagnostiku pokretljivosti očnih kapaka, pregled kože na očnim kapcima, utvrdjivanje da li je konjunktiva providna, sjajna i normalne veličine, pregled roznjače, ali i zenice i kako ona reaguje na svetlost.  Odlični pokazatelji zdravlja oka su ukoliko se prilikom pregleda ne utvrde patološke promene. Jedna od najčešćih promena na oku koja se utvrdjuje pregledom prednjeg segmenta oka su spušteni kapci i često je potrebna njihova estetska korekcija. Korekcija spuštenih kapaka podrazumeva estetsku hiruški postupak kojim se koriguju i osvežavaju gornji očni kapci. Oftalmolog uklanja višak kože, ali i masnoće koje su se tokom godina nakupile u regiji oko očiju. Korekcija spuštenih očnih kapaka je jedna od najpopularnijih estetskih intervencija kojom se podmladjuje lice. Medjutim, nekada taj višak kože ograničava vidno polje, pa se u tom slučaju korekcija ne radi iz estetskih razloga, već su razlozi zdravstveni. Prvi znaci koji ukazuju na opuštenost mišića i pokazuju da su spušteni kapci, razlog su da se javite specijalisti oftalmologu  koji će pregledati oko i zakazati Vam intervenciju. Intervencija se obavlja pod lokalnom anestezijom i pacijent već istog dana napušta kliniku. Oftalmolog bira da lokacija reza bude takva da je on potpuno sakriven i nevidljiv. Ono što možete da očekujete nakon operacije su blagi otok i plavilo u oko operisanih kapaka. Mogući kratkotrajni neželjeni efekti su zamućeni vid i osetljivost na  svetlost.  Očni lekar će sigurno preporučiti da se nekoliko dana koriste hladne obloge.  Rizici i komplikacije nakon operacije su veoma retki, a razlog tome je izuzetna stručnost, iskustvo i znanje oftalmologa.

Kako se odredjuje dioptrija?

Očni lekar pregled uvek započinje razgovorom, kako bi saznao razlog dolaska pacijenta, ako je  razlog dolaska problem sa vidom, pristupa se odredjivanju dioptrije. Prvo se vrši kompijutersko odredjivanje dioptrije, a nakon toga se subjektivno odredjuje dioptrija čitanjem sa optotipa, tako što pacijent sedne na razdaljinu od šest metara i onda se prvo svako oko testira pojedinačno, a onda binokularno. Prvo se testira oko slabije vidne oštrine, tako što se koristi probni ram sa staklima odgovarajuće dioptrije.

Pregled zadnjeg segmenta oka

Pregledom zadnjeg segmenta oka utvrdjuje se stanje krvnih sudova koji stradaju kod sistemskih bolesti poput hipertenzije i dijabetisa. Redovnim pregledom očnog dna mogu se utvrditi promene koju ukazuju na moguće oštećenje oka.  Ukoliko očni lekar posumnja na neku promenu, pristupiće širenju zenica kako bi ustanovio kompletan nalaz. Ako nalaz pokaže da je potrebna dalja dijagnostika, moguće je da se daljim lečenjem dijagnostikuju svi problemi i da se rešavaju.

Šta znači povišeni očni pritisak?

Povišeni očni pritisak ne treba zanemariti, zato što on može da dovede do primarnog glaukoma, teškog oboljenja oka koje dovodi i do slepila ukoliko se ne leči na vreme. Glaukom predstavlja drugi rizik od slepila, iz tog razloga je veoma važna prevencija, ona podrazumeva redovne godišnje preglede kod očnog lekara, posebno posle četrdesete godine života i ukoliko postoji genetski faktor.