Connect with us

Upište pojam za pretragu

Zdravlje

Nekoliko stvari koje trebate da znate pre odlaska na psihoterapiju

online psihoterapija

Briga o mentalnom zdravlju je jednako važna kao sve druge oblasti medicine. Obraćanje za pomoć je jedna od najhrabrijih odluka koja može da značajno unapredi život i pomogne vam da se suočite sa brojnim psihološkim preprekama koje nas okupiraju.

Ipak, mnogi se dvoume, ne znaju da li je to pravi način za pomoć, ne znaju ništa o online psihoterapiji kao opciji, imaju loše mišljenje o traženju profesionalne pomoći i ne znaju kako da odaberu pravog terapeuta?

Priznanje da vam treba pomoć je prvi korak ka rešavanju kompletnog problema. Odatle je lakše pronaći put ka rešenju, a uz naš tekst će možda i dileme biti manje, a odluka čvršća.

Kada može da pomogne psihoterapija?

Razgovor sa terapeutom je najbolji način da se iznesu sve sumnje, brige i tegobe, a kroz razgovor i sagledavanje situacije za rešavanje probleme mentalnog zdravlja.

Na psihoterapiji se postavlja dijagnoza, razgovorom sa terapeutom i prepoznavanje trenutka kada je potrebno uključiti i druge lekare i terapiju.

Psihoterapija pomaže kod anksioznih poremećaja, poremećaja raspoloženja, bolesti zavisnosti, poremećaja ishrane, psihotičnih poremećaja, poremećaja ličnosti i svih drugih stanja kod kojih je mentalno zdravlje narušeno.

Za razliku od drugih vrsta terapije, na psihoterapiju mogu doći svi, sa dijagnozom ili bez nje i u prijatnom ambijentu podeliti svoja razmišljanja za oslobađanje od stresa i pronalazak najboljeg rešenja za brige koje opterećuju.

Kako pronaći odgovarajućeg terapeuta?

Da bi pronašli odgovarajućeg terapeuta potražite njegove kvalifikacije i koje su mu specijalnosti. I godine iskustva su važne, ali ne i presudne jer nekada mnogo bolje funkcionišemo sa mlađim sagovornikom i mnogo nas bolje razume.

Prepoznaćete koliko vam je terapeut posvećen i kakvu komunikaciju imate sa njim. On će saslušati vaša zapažanja i postavljati prava pitanja pa da uzrok problema izađe na površinu, a onda se postepeno radi na prevazilaženju svih problema.

Nemojte zaključke donositi na prečac, dajte šansu terapeutu pa makar na jednoj seansi, da vidite kako se osećate u tom okruženju i ako vam on ne odgovara pronađite drugog, ali ne odustajte od savetovanja. 

Mnoge osobe traže izgovore za napuštanja psihoterapije, ali izbor terapeuta ne treba da bude jedno od njih jer postoji veliki broj njih, a uz online savetovanje svi su i blizu i dostupniji nego ranije.

online psihoterapija

Online psihoterapija –  ogromne prednosti za svakog pacijenta

Veliki broj pacijenata ima poteškoće u organizovanju svakog dana i pronalasku vremena za psihološke seanse. Zahvaljujući online psihoterapiji moguće je iz sopstvenog doma voditi online sastanak i u prijatnoj atmosferi sastati se sa terapeutom.

Ove seanse su često jeftinije, a terapeut dostupan brže nego što je to situacija inače. I vi ne gubite vreme i možete da porazgovarate sa stručnim licem gde god da se nalazite i kada budete osećali potrebu za razgovorom.

Za online psihoterapiju vam treba stabilna internet konekcija i kamera na računaru, a postoji i mogućnost razgovora sa terapeutom telefonski mada se ipak bolji rezultati postižu uz pomoć direktnog kontakta putem kamere.

Istraživanja kažu da je klasična poseta dala slične rezultate kao online psihoterapija pa je ovo odlična alternativna koja omogućava razgovore, a da pri tome oni nisu licem u lice.

Koliko terapija je potrebno za izlečenje?

Mnogi pacijenti odmah pitaju za koliko vremena je moguće postići napredak? Ipak, odgovor nije lako dati jer sve zavisi od psihičkog stanja osobe. Za nekoliko tretmana nije moguće potpuno izlečiti neku poteškoću, ali se može napraviti pomak u dobrom smeru.

Sigurno je da će razgovor sa terapeutom doneti olakšanje, neko će osetiti bolju povezanost sa njim i slobodu da se sve ispriča, neko će primetiti manji nemir, neko bolje nošenje sa stresom, a neko sve od toga po malo. Vremenom će doći do daljih poboljšanja pa će i mentalno zdravlje biti bolje. Online psihoterapija je odličan način da lakše prođete sve seanse i uz manje obaveza napravite velike pomake.

Svakodnevni stres i problemi na različite načine utiču na svakoga od nas. Onda kada osetite psihičke poteškoće treba pozvati stručnjake i zatražiti razgovor

To nije odraz nemoć i slabosti već naprotiv – prepoznavanje da nam treba pomoć je jedna od najhrabrijih odluka jer se tako počinje. Na kraju, putem izlečenja ne koračate sami, već uz prijatelja i savetnika koji vas razume i sa vama razgovara.

Vremenom će situacija biti sve bolja, a stanje će imati sve manji uticaj na svakodnevno normalno funkcionisanje koje je takođe pogođeno ako mentalno zdravlje nije dobro.

Zatražite pomoć i rešite probleme.