Connect with us

Upište pojam za pretragu

Zdravlje

Operacija katarakte – sve što ste željeli da znate

Katarakta je problem sa vidom koje nastaje kada se zamuti prirodno očno sočivo pa se gubi oštrina i kvaliteta vida. Reč je o jednom od najrasprostranjenijih očnih problema od kojeg pati preko 17 milijuna ljudi. Najčešće pogađa starije od 60 godina, mada nije nepoznato ni da mlađe osobe obole od katarakte.

Katarakta nastaje kao prirodan proces starenja, ali javlja se i kao posljedica genetske predispozicije za javljanje, povrede oka, zbog visok očnog pritiska ili dijabetesa ovo stanje se može javiti u bilo kom životnom dobu.

Operacija katarakte je najbolji način za potpuno saniranje problema kada se na u istom vremenu vadi zamućeno očno sočivo i stavlja novo sočivo koje odmah daje rezultate i jasniji vid. Ona se predlaže kada katarakta počne da smeta dnevnim aktivnostima i tada je najbolje pristupiti intervenciji.

Kako izgleda priprema, kako se izvodi operacija i da li je težak oporavak?

Pročitajte sve informacije i rješite problem sa vidom jednostavno i uz pomoć samo jedne intervencije.

Priprema za operaciju katarakte – što bi trebalo znati?

Operacija katarakte nije previše invazivna, ali je važno da se priprema uradi adekvatno i da se pacijent spremi najbolje za intervenciju.

Pregled pre operacije će dati jasne informacije o stanju oka i zdravlja pacijenta pa će svi rizici biti svedeni na minimum:

Zenice se šire i provjerava očno dno,
Meri se refrakcija oka,
Provjerava vid na daljinu i blizinu
Radi se biomikroskopski pregled
Ultrazvučni pregled,
Biometrija oka
Tomografija prednjeg dela oka
Mjerenje očnog pritiska

Ove detaljne informacije će pokazati ljekaru kakvo očno sočivo treba postaviti i da li je potrebno da i ono ima određenu dioptriju.

Pored ovih analiza i sam pacijent mora imati sve analize koje pokazuju opće zdravstveno stanje. Rutinski se ukapavaju antibiotske kapi nekoliko dana pre operacija, a mora se razmotriti davanje anestezije ako pacijent ima neke pridružene bolesti.

Operacija katarakte

Sama operacija katarakte je izvodi u lokalnoj anesteziji, a pacijent može da istog dana ide kući.

Pre intervencije se ukapavaju kapi za proširenje zjenica, a anesteziolog pacijentu daje i blagi sedativ tako da sve protekne bez ikakvih problema. Postoje situacije kada se daje i opća anestezija, ali je mnogo bolje kada se operacija katarakte izvodi u lokalnoj i manje invazivnoj anesteziji. Osim toga, nju mogu da prime i starije osobe dok za totalnu anesteziju treba postoji dobro opća zdravstveno stanje.

Sama intervencija se može raditi ultrazvučno ili laserom. Prva metoda je suvremenija gdje se sondom ulazi u očnu kesicu i ultrazvučno razbija postojeće sočivo, a onda i usisava pa se ostavlja prostor za IOL vještačko sočivo.

Moguće je raditi laserski rez pa da se vadi prirodno očno sočivo i na njegovo mesto stavlja vještačka zamjena.

Operacija traje 10 minuta i iako je u lokalnoj anesteziji nema nikakvu nelagodnost ili bol.

Važno je slušati ljekara i gledati na jedno mesto bez pomjeranja oka. To će osigurati pravilno izvođenje intervencije i manje komplikacija koje se dešavaju samo u 1% slučajeva. Zbog toga je ovo jedna od najsigurnijih intervencija, ali da bi uspela, operacija katarakte mora biti izvedena pravilno i detaljno pripremljena što će dati najbolje rezultate.

Postoperativni postupak i oporavak

Nakon operacije katarakte se poslije par sati ide kući i nosi se gaza do kontrole sutradan.

Dobićete kapi koje ćete ukapavati tijekom perioda oporavka i sve je dozvoljeno osim saginjanja, podizanja teških predmeta i kvašenja oka.

Oko se mora štiti i od prašine, vjetra, suhog Vazduha i jakog sunčevog zračenja. Na kontrolama se prati stanje reza i zarastanje rane i ona se provjerava odmah sutradan, nakon 7 dana i nakon 4 nedjelje.

Kada protekne period oporavka pacijentima vrlo često trebaju naočari za čitanje, ali to sve zavisi od situacije do situacije i stanja vida i na drugom oku.

Operacija katarakte brzo i jednostavno donosi veliko poboljšanje vida. Zavjesase podiže i sve se vidi mnogo jasnije i bolje za samo pola sata koliko traje cijela procedura i odmah se ide kući, bez bolova i teškog oporavka.

Dobra priprema i poštovane pravila tijekom oporavka je ključ za uspješnu intervenciju pa i o tome treba dobro prodiskutirati i informirati se kod svog ljekara.

Kontrole su tu da prate stanje rane, ali su komplikacije retke i blage, a ako se ispoštuju svi savjeti sve će proći bez problema i vid će odmah biti mnogo bolji.