Connect with us

Upište pojam za pretragu

Zdravlje

Pobedite nove prepreke digitalnog doba! Kako tehnologija utiče na naše zdravlje?

digitalno zdravlje

Digitalna era, sa svim svojim čarima, obeležila je početak 21. veka. Tehnološki napredak je značajno unapredio naše svakodnevne živote, omogućivši nam lakšu komunikaciju, pristup informacijama na dlanu i revoluciju u načinu na koji radimo i učimo. Međutim, sa svim ovim blagodetima došli su i određeni izazovi. Dok se užurbano trudimo da se prilagodimo sve bržem tempu, često zanemarujemo kako ovaj tehnološki talas utiče na naše fizičko i mentalno zdravlje. Tekst upravo posvećujemo ovoj temi i uticaju IT tehnologije na naše sveopšte zdravstveno stanje.

Šta je to tehnološki stres i kako ga prevazići?

Tehnološki stres, pojam koji je postao sve prisutniji, odnosi se na napetost i anksioznost koju ljudi doživljavaju prilikom korišćenja ili suočavanja sa novom tehnologijom. Bilo da je reč o frustraciji usled tehničkih problema, pritisku da budemo stalno dostupni ili strahu od propuštanja informacija, stres uzrokovan tehnologijom postaje sveprisutan.

Fizički simptomi ovog problema često uključuju glavobolju, zamor očiju, bol u vratu i leđima i najčešće su rezultat dugotrajnog sedenja, neprekidnog gledanja u ekrane i nedostatka fizičke aktivnosti. Sa druge strane, uzročnici mogu biti i psihološke prirode kao što je osećaj anksioznosti, depresija, nesanica i sl. U svetu gde je tehnologija svuda oko nas, kao da nam  postaje sve teže da se isključimo, odmorimo i opustimo.

Međutim, pored svega ovoga možemo preduzeti konkretne mere kako bismo se zaštitili i pronašli balans. Bilo da je reč o digitalnom detoksu, postavljanju granica ili jednostavno pronalaženju vremena za sebe, moguće je pronaći harmoniju između tehnološkog sveta i našeg zdravlja.

Operacija katarakte – sveprisutniji problem sa vidom kod radno aktivnog stanovništva

Digitalno doba je sa sobom donelo i niz zdravstvenih problema koji se tiču očiju i problema sa vidom. Dugotrajno gledanje u ekran nakon nekoliko godina može dovesti do zamućenja očnog sočiva, ili katarakte. Uzrokovanje ovog stanja može biti višestruko, od starenja, prekomerne izloženosti UV zračenju, do nekih bolesti poput dijabetesa. Sa napretkom medicine, lečenje katarakte postalo je sve efikasnije, a operacija katarakte sada predstavlja rutinsku proceduru koja može značajno da poboljša kvalitet života osobe.

Prevencija je ključna kada je reč o zdravlju očiju. Da bi se smanjio rizik od razvoja ove očne bolesti, preporučuje se redovno nošenje sunčanih naočara koje blokiraju UV zračenje, pravljenje češćih pauza ukoliko radite za računarom, kao i redovne kontrole kod oftalmologa. Iako je nemoguće u potpunosti sprečiti razvoj ove savremene bolesti očiju, ovi koraci mogu značajno usporiti njen nastanak i progresiju.

Kada se katarakta razvije do tačke gde značajno ometa svakodnevne aktivnosti, operacija postaje najbolja opcija. Tokom procedure, zamućeno sočivo se uklanja i zamenjuje veštačkim. Sama intervencija je brza, sa minimalnim rizikom, i pacijenti često primećuju značajno poboljšanje vida već nekoliko dana nakon zahvata.

Bolesti uzrokovane nedostatkom fizičke aktivnosti

U svetu digitalizacije i modernih tehnologija, mnogi od nas provode sate sedeći ispred ekrana. Bilo da je reč o radu, zabavi ili komunikaciji, sedalni način života postaje deo naše svakodnevnice. Međutim, dugotrajno sedenje i nedostatak fizičke aktivnosti mogu dovesti do niza zdravstvenih problema koji se ne odnose samo na fizičko, već i na mentalno zdravlje.

Bolesti srca, dijabetes tipa 2, gojaznost, hipertenzija, neki su od fizičkih problema povezanih sa ovakvim načinom života. Mišići i kosti takođe trpe, što može dovesti do smanjenja mišićne mase, osteoporoze i problema sa držanjem tela. Na mentalnom planu, manjak redovnih treninga može dovesti do simptoma depresije, anksioznosti i smanjenja kognitivnih sposobnosti. Redovna fizička aktivnost dokazano pomaže u poboljšanju raspoloženja, smanjenju stresa i povećanju opšteg osećaja dobrobiti. Zato je važno prepoznati rizike ovakvog načina života i pronaći načine da se uvede više aktivnosti u svakodnevicu, čak i ako je to samo kratka šetnja svakih nekoliko sati.

Poremećaji sna u digitalnom dobu – uzroci i rešenja

Poremećaji sna postali su sve češći u modernom društvu, a digitalna era igra značajnu ulogu u njihovom nastanku. Svetlo ekrana, posebno plavo svetlo koje emituju pametni telefoni, tableti i računari, direktno utiču na proizvodnju melatonina. To dalje utiče na naš biološki sat, uzrokujući nesanicu i loš kvalitet sna.

Mnogi od nas imaju naviku da koriste elektronske uređaje neposredno pre spavanja, što može otežati uspavljivanje. Osim toga, konstantne notifikacije i potreba da budemo “uvek uključeni” mogu doprineti osećaju anksioznosti, hroničnog umora, smanjenja koncentracije i slabljenja imunog sistema.

Srećom, postoji nekoliko rešenja koja nam mogu niti od koristi da lepše spavamo. Stručnjaci preporučuju ograničavanje upotrebe ekrana uveče, korišćenje funkcija koje smanjuju plavo svetlo na uređajima ili čak postavljanje elektronike van spavaće sobe. Takođe, vežbanje relaksacije i meditacija pre spavanja može pomoći umu da se opusti i pripremi za kvalitetan odmor.

Uticaj prekomerne upotrebe pametnih telefona na zdravlje – šta kažu istraživanja?

Pametni telefoni postali su integralni deo našeg svakodnevnog života. Dok pružaju nebrojene pogodnosti, istraživanja pokazuju da prekomerna upotreba ovih uređaja može imati negativne posledice po zdravlje. Fizički simptomi, poput bola u vratu ili zamora očiju, postali su sve češći među korisnicima. Osim toga, postoji i rizik od “tekstnog vrata”, stanja uzrokovanog konstantnim naginjanjem glave prema dole kako bi se gledalo u telefon.

Na mentalnom planu, studije sugerišu da prekomerna upotreba pametnih telefona može biti povezana sa povećanim nivoima anksioznosti i depresije. Poremećaj kompulzivnog korišćenja interneta, koji često uključuje preteranu upotrebu pametnih telefona, postaje sve veći problem, posebno među mlađim generacijama. Ova zavisnost može narušiti međuljudske odnose, smanjiti produktivnost i dovesti do ozbiljnih psiholoških problema.

Međutim, postavljanjem jasnih granica, redovnim pauzama od ekrana i svesnim korišćenjem tehnologije, možemo uživati u svim blagodetima koje pametni telefoni pružaju, a da pritom ne ugrozimo svoje zdravlje.

Socijalna izolacija i zavisnost od društvenih mreža

Društvene mreže, iako pružaju platformu za povezivanje i deljenje sa svetom, imaju i tamnu stranu koja može uzrokovati ili pogoršati osećaje socijalne izolacije. Ironija savremenog doba je da, iako smo “povezaniji” nego ikada pre, mnogi se osećaju izolovanije i otuđenije. Konstantno poređenje sa drugima, idealizovane slike života, kao i potreba za stalnom validacijom kroz lajkove i komentare, mogu dovesti do smanjenja samopouzdanja i osećaja usamljenosti.

Zavisnost od društvenih mreža takođe može voditi ka smanjenju stvarne, fizičke interakcije sa drugima. Dok virtuelna komunikacija može biti korisna i zabavna, ništa ne može zameniti pravu ljudsku interakciju. 

Da bismo se suočili sa ovim izazovima, važno je prepoznati simptome zavisnosti i provoditi više vremena uživo sa ljudima koji nam znače.