Connect with us

Upište pojam za pretragu

Zdravlje

Postoji još jedan jako važan razlog zašto bi se trebali cijepiti protiv bolesti COVID-19

Već znamo koliko vrsti cjepiva danas je dostupno za cijepljenje, a sva su učinkovita kod zaštite od bolesti COVID-19. Barem kada se radi o „originalnom“ virusu.
Jedna od glavnih briga koja muči sve nas je pitanje hoće li ta ista cjepiva ponuditi učinkovitu zaštitu od novih varijanti virusa koji se lakše prenose, a ponekad su i smrtonosnije te su raširene posvuda.

Ovog je tjedna na redovnom sastanku u Bijeloj kući, vezanom za stanje uz bolest COVID-19, dr. Anthony Fauci, predsjednik i direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, podijelio svoju zabrinutost s javnosti te ponudio odgovore.

DOBRA VIJEST? CJEPIVA NUDE ZAŠTITU OD NJIH

Dr. Fauci je prezentirao i podatke koji podupiru ovu izjavu da cjepiva koja su nam dostupna štite od novih varijanti virusa, a brojne studije to potvrđuju.
“Vidimo da dolazi do zaštite imuniteta od bolesti COVID-19 kada se pojedinac cijepi protiv virusa i na osnovi odgovora antitijela“, dodao je.

POANTA SVEGA: CIJEPITE SE

Dr. Fauci iznova naglašava koliko je važno cijepiti se te navodi kako je upravo to poanta svega što govori. Dodaje kako cjepivo neće samo štititi od poznate vrste virusa već ima potencijal da, u većem ili manjem omjeru, štiti i od raznih varijanti virusa. Kada cjepivo postane za vas dostupno, cijepite se.

KAKVE SU PRIJAVE O NUSPOJAVAMA DO DANAS ZAPRIMLJENE?

U Republici Hrvatskoj je do 17. ožujka 2021. godine primijenjeno gotovo 350.000 doza cjepiva protiv bolesti COVID-19. Usporedbom broja prijava s brojem primijenjenih doza dolazi se do zaključka da je na svakih 10.000 primijenjenih doza cjepiva zaprimljeno oko 50 prijava sumnji na nuspojave cjepiva. Ozbiljnost nuspojava i uzročno-posljedičnu povezanost s cjepivom ocjenjuje Stručna grupa za nuspojave i sigurnu primjenu cjepiva HALMED-a i HZJZ-a.

 

Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na povišenu tjelesnu temperaturu, bol na mjestu primjene, glavobolju, bol u mišićima, zimicu, opću slabost, umor, crvenilo na mjestu primjene cjepiva, mučninu i bol u zglobovima. Riječ je o očekivanim nuspojavama, koje se često javljaju, slične su nuspojavama drugih cjepiva te su najčešće blagog do umjerenog intenziteta i prolaze spontano kroz nekoliko dana ili uz primjenu simptomatske terapije (primjerice, hladni oblozi, lijekovi sa snižavanje povišene tjelesne temperature i lijekovi protiv bolova).

Pojedina prijava može sadržavati više nuspojava (kod pojedine osobe može se, primjerice, javiti glavobolja, povišena temperatura i bol na mjestu primjene cjepiva).
Među ozbiljnim nuspojavama najčešće su zabilježene reakcije preosjetljivosti koje su se manifestirale kao osip, svrbež i koprivnjača nedugo nakon primjene cjepiva, zbog čega su primijenjeni antialergijski lijekovi i nakon čega je u svim slučajevima došlo do oporavka. Radilo se o odraslim osobama mlađe do srednje životne dobi. Također, rjeđe su zabilježene reakcije pareze lica odnosno periferne slabosti jedne strane lica. Ove reakcije obično su povezane s otokom tkiva koji pritišće živac i najčešće je riječ o prolaznom stanju.

Zdravlje.ba