Connect with us

Upište pojam za pretragu

Zdravlje

Vaša beba u 24. nedelji trudnoće

Vaša nerođena beba može da ima zaista dobro čulo ukusa u ovoj nedelji trudnoće i stoga raspoznaje ukuse hrane koju jedete. Takođe, možete je osetiti i može veoma jasno  čuti vaš glas. Šta se dešava u ovoj nedelji trudnoće možete naći u ovom tekstu.

Ovako se vaša beba razvija

Vaša beba će polako početi da otvara oči u 24 nedelji trudnoće. Osim toga, njene kosti su veoma jake. Učestali pokreti su i dalje mogući u 24. nedelji trudnoće jer  još uvek ima dovoljno prostora u stomaku. Za otprilike četiri nedelje, biće malo prostora za pokretanje bebe. Vaša beba sada može da razlikuje ukuse onoga što ste pojeli kroz amnionsku tečnost.  Pluća su zrelija i između ostalog dobijaju zaštitu od posledica ukoliko se dete prevremeno rodi. Formiraju se bela krvna zrnca odnosno leukociti, koja su važan deo imunog sistema. Da je dete sada rođeno, imalo bi 20 do 25 odsto šanse da preživi.

Ultrazvuk – šta se može videti?

Beba u 24. nedelji trudnoće duga je oko 29 centimetara. Težina joj je oko 550 grama.Kada biste bili na ultrazvuku  u ovoj nedelji, videli biste gotovog, veoma naboranog mini čoveka – jer mu nedostaje  još uvek određeni sloj masti ispod kože koji zateže bore. 3D ultrazvuk bi stoga i dalje dao sliku veoma šupljih obraza – zbog čega se takvo skeniranje obično ne radi u ovoj nedelji trudnoće.

Vaše telo

U ovom periodu, gornja ivica materice je dostigla nivo pupka. Sada je veličine rukometne lopte. Ovo ne samo da dovodi do daljeg povećanja telesne težine već će vaš obim struka takođe nastaviti da se povećava. Već nekoliko nedelja glavni zadatak vašeg deteta je da dobije što više kilograma. Dodatna težina može izazvati jake bolove u stomaku. Najbolje rešenje za ovo je da sednete ili legnete da biste ublažili opterećenje i bolove. Možete osetiti kako beba udara kroz trbušni zid i to će biti zaista jedno interesantno iskustvo.  Sada možete prvi put da dodirne vaše dete. Takođe, možete razgovarate sa bebom. Ona može da vas čuje i savršeno pamti vaš glas!

Pregledi kod lekara

Vaš lekar će Vas pregledati na rezus intoleranciju i gestacijski dijabetes oko 24. nedelje trudnoće i ponovo u 27. nedelji trudnoće . Rezus faktor je protein koji se nalazi na crvenim krvnim zrncima. Njegov tačan nacrt je sadržan u genomu. Oko 15 procenata ljudi nema Rh faktor, što znači da su Rh negativni Ovo samo po sebi nije loše, ali može postati problematično najkasnije u drugoj trudnoći. To je zato što ako ste vi Rh negativni, a vaša beba Rh pozitivna, u vašoj krvi će se formirati antitela protiv krvi vaše bebe . U prvoj trudnoći, ova odbrana je obično još uvek niska i prisutno je malo antitela. Međutim, ako po drugi put zatrudnite sa Rh pozitivnim detetom, povećan broj Rh antitela može biti opasan po život nerođenog deteta.

Gestacijski dijabetes je poseban oblik dijabetesa. Pojavljuje se prvi put i samo tokom trudnoće. Prema dosadašnjim saznanjima, za to je prvenstveno odgovorno oslobađanje različitih hormona tokom trudnoće . Gestacijski dijabetes je često asimptomatski. Obično se može adekvatno lečiti pravilnom ishranom i vežbanjem i obično nestaje sam po sebi nakon porođaja.